Ogledala - ljepota odraza i odraz ljepote

Beautymag
Ogledala - ljepota odraza i odraz ljepote


Legenda kaže da je nekada davno postojao mladić po imenu Narcis, koji bijaše toliko lijep da se svatko, tko bi ga pogledao, istog trenutka u njega zaljubio. To se dogodilo i nimfi po imenu Eho, ali on nije obraćao pažnju na nju, zbog čega je venula od tuge, sve dok od nje nije ostao samo glas.Nemezis, boginja Osvete, bacila je čini na oholog Narcisa kojem je od tada bilo suđeno zaljubiti se u svoj odraz na površini jezera, nad kojom je stajao opčinjen vlastitom ljepotom, sve do smrti, nakon koje su ga bogovi pretvorili u cvijet.

Posle Narcisove smrti, došle su Drijade – gorske vile – i vidjele da se jezero pretvorilo u vrč slanih suza. Zašto plačeš? – pitale su ga. Oplakujem Narcisa, reče jezero. Ah, ne čudi nas što oplakuješ Narcisa. Mi smo stalno po šumi trčale za njim, ali ti si jedino imalo prilike iz blizine promatrati njegovu ljepotu.

Narcis je bio lijep? – upita jezero iznenađeno. Tko bi to mogao znati bolje od tebe? Na tvoje se obale svakog dana naslanjao, odgovoriše Drijade. Jezero je na trenutak zašutjelo, a zatim reklo: Oplakujem Narcisa, ne zbog njegove ljepote, već zato što sam, svaki put kada bi legao na moje obale, mogao vidjeti kako se u dubini njegovih očiju oslikava moja vlastita ljepota.

U ovom svijetu opsjednutom ljepotom i mladošću, legenda o Narcisu danas je aktualnija no ikada, i u bukvalnom i u simboličkom smislu. Kao da to nije dovoljno, sa svih smo strana ‘opkoljeni’ glatkim reflektirajućim površinama koje nas mame, nepogrešivo hvatajući naš odraz: zgrade se sve više grade od stakla i metala, automobili su lakirani i sjajni, tu su izlozi prodavaonica pored kojih svakodnevno prolazimo, zidovi, podovi i stepeništa luksuznih prostora, pultovi, stolovi, ormari...

Ogledalo je postalo ne samo simbol naše potrebe da budemo lijepi (i da to redovito provjeravamo) i okruženi lijepim stvarima, već je samo po sebi dekorativno – praktičan detalj u prostoru u kojem živimo i radimo.

S ovim, danas neophodnim, elementom interijera možemo se domišljato poigravati i postići zanimljive efekte, igre oblika i boja u prostoru, ali i lukavo prikriti neke njegove nedostatke.

Ogledalo u predsoblju prije svega je funkcionalno: to je mjesto na kojem provjeravamo izgled pri izlasku iz stana, pa treba biti dobro postavljeno i dovoljno veliko da možemo vidjeti cijelu figuru.

Istovremeno, ono je odličan način da vizualno povećamo ovaj obično skučeni dio stana, za što je potrebno odabrati i adekvatnu rasvjetu. Ogledalo maksimalno reflektira svjetlost i udvostručuje dubinu prostorije, pa ako je ona izdužena, dobro ga je postaviti na širi zid. Budući da daje dubinu svakom prostoru, pogodno je za optičke varke, što mudro koriste dizajneri javnih prostora, kao što su kafići, klubovi, diskoteke, čekaonice...

Ono se postavlja na vrata prostorija, ormara i komoda, nekadašnji klasičan ukus imućnih nalagao je da stoji iznad kamina, a u luksuznim vilama suvremenih prepotentnih filmskih zvijezda jedno od omiljenijih mesta za ogledalo nalazi se iznad kreveta – sve u službi hedonizma i raskoši.

S obzirom da ono u sebe 'prima' prizor pred kojim se nalazi, lijepo ga je postaviti nasuprot otvorenom prozoru ili terasi kroz koju se vidi zelenilo, te tako, ako ambijent to dozvoljava, uz pomoć trika uvesti i malo prirode u stan.

Iako tu nije funkcionalno neophodno, u dnevnoj sobi može vrlo lijepo izgledati ako ga tretiramo kao sliku na zidu. Zato je zanimljivo kad se ogledalo postavi nasuprot omiljenog prizora, jer ono tako postaje slika, i to dinamična, koja se može mijenjati, te tako oživjeti ambijent.

Danas je izbor ogledala neograničen: od onih s kabastim, rezbarenim, stilskim metalnim okvirima, s rustikalnim, drvenim i okvirima u duborezu, preko šarene igre stakala, plastike, kovanog željeza i drugih materijala, do krajnje svedenih i modernih, bez okvira, i to najrazličitijih pravilnih i nepravilnih oblika – samo trebate odlučiti koji se najbolje uklapa u vaš prostor.

Uvijek je lijepo kad se u blizini ogledala nađu ukrasne biljke, dekorativna skulptura, po neki zanimljiv detalj, ugodno i efektno osvjetljenje. Ako je pažljivo odabrano i postavljeno, ono dio stana u kojem se nalazi zaista čini reprezentativnim, jer s njim svaka lijepa postavka postaje prava mala scenografija.

Zato vodite računa da to bude neki lijepo aranžiran prizor u kojem najviše uživate i priuštite mu to zadovoljstvo da se, kao tragičan, prelijepi Narcis, ogleda u vlastitoj ljepoti. A samom ogledalu da mu, možda, uzvrati istom mjerom...

Izvor