Kako u namještaj ugraditi rasvjetu

Dnevni avaz
Kako u namještaj ugraditi rasvjetu


Naročito atraktivna rješenja pruža LED rasvjeta, koja kontinuiranim svjetlosnim potezima prati linije namještaja...Dnevni boravak, kao zona okupljanja, idealan je za kreiranje svjetlosnih atrakcija


Postavka i ugradnja rasvjetnih tijela sastavni je dio opremanja svakog prostora. Rasvjeta ima svoju primarnu - funkcionalnu ulogu, koju ostvaruje nužno potrebnim osvjetljenjem svake prostorije. No, rasvjetna tijela, osim čistog zadovoljavanja funkcionalnog dijela, pružaju mnogo više - nezaboravne estetske doživljaje kakve može kreirati jedino igra svjetlosti.

Upravo zbog tih razloga, svjetlosne efekte treba iskoristiti na najbolji mogući način te prostoru dati mogućnost da se izrazi kroz svjetlosne dimenzije. Jedan od takvih načina je i ugradnja rasvjetnih tijela u namještaj, koji u ovakvim atraktivnim kombinacijama pojačava svoju upotrebnu i estetsku vrijednost.

Nenametljivo, ali profinjeno

Dnevni boravak, kao zona okupljanja članova porodice, idealan je za kreiranje svjetlosnih atrakcija, koje se postižu ugradnjom rasvjete u namještaj. Naročito atraktivna rješenja pruža ugradbena LED rasvjeta, koja svojim kontinuiranim svjetlosnim potezima prati linije namještaja ili samostalno kreira svjetlosne poteze, koji se raspršuju kroz prostor. Nenametljivo, ali profinjeno, ovakva ugradbena rasvjeta naglasit će pojedine zone i stvarati izražajne večernje efekte u prostoru.

Osim kontinuirane LED rasvjete, postoji i mogućnost ugradnje raznovrsnih tačkastih rasvjetnih tijela, čiji se svjetlosni efekti razlikuju s obzirom na jačinu izvora, veličinu rasvjetnog tijela, boju svjetlosti, kao i položaj u prostoru. Ugradbena rasvjeta ovakve vrste idealna je za ugradnju u elemente namještaja za opremanje dnevnog boravka, trpezarije, spavaće ili dječije sobe te kuhinje.

Rasvjeta ugrađena u namještaj odlično će nadomjestiti svjetlost za čitanje ili rad, reducirat će broj lampi i pri tome stvoriti dekorativne prostorne efekte.

Ormar za garderobu

Primjenom ugradbene rasvjete u elementima spavaće sobe može se zadovoljiti više zahtjeva, kao što su poboljšana osvijetljenost unutrašnjosti garderobnog ormara, fronti ormara, osiguravanje rasvjete za noćno čitanje, naglašavanje dekorativnih predmeta ili polica za knjige.

Igrom rasvjete i namještaja povećat će se razigranost i maštovitost dječije sobe. Ugradbena rasvjeta može kvalitetno osvijetliti radnu zonu ili omogućiti čitanje u krevetu. Dekorativna uloga ugradbene rasvjete u dječijoj sobi može imati naglašeniju komponentu od one funkcionalne, jer se raznovrsne mogućnosti, koje se naročito ističu bojom rasvjete, mogu atraktivno iskoristiti na načine koji su prikladni dječijem uzrastu.

Novi izgled kuhinje

Kuhinja će sa ugradbenom rasvjetom dobiti novi sjaj, ali i nužno potrebnu svjetlost za obavljanje različitih radnih procesa. Kako ne bi bila samo prostor za pripremanje hrane, svjetlosnim efektima učinite kuhinju prostorom u kojem ćete rado boraviti, ali i uživati dok svojom indirektnom rasvjetom osvjetljava i ostale dijelove prostora, primjera radi, trpezariju ili dnevni boravak.


Izvor