Odaberite krevet za zdrav san

Ljepota.ba
Odaberite krevet za zdrav san


Za kvalitetno opuštanje vrlo je bitan krevet, koji će svojim oblikom i konstrukcijom, uz odgovarajuću konstrukciju i madrac, osigurati nesmetan san, kao i ugodan položaj kičme. Krevet je jedan od najvažnijih elemenata namještaja, jer direktno utječe na kvalitetu spavanja i regeneraciju organizma.

Kada govorimo o krevetu, mislimo na sve njegove sastavne dijelove – konstrukciju, dno, madrac i dizajn, koji kvalitetnom kombinacijom daju vrhunski proizvod.
Odluka za odabir pravog kreveta često nije jednostavna, jer je mnogo parametara koje treba zadovoljiti kako bi sve pravilno funkcionisalo. Osim toga, parametri imaju svoje prioritete, koji nisu zanemarivi kada se radi o postizanju kvalitete i zadovoljstva, koje će se ispoljavati svakodnevno.

Krevet mora biti čvrst i stabilan, a samim tim garantovana je i dugotrajnost. Drvene, metalne ili konstrukcije od oplemenjene iverice, koje mogu biti vidljive u završnoj obradi ili tapacirane tkaninom, kožom te drugim materijalima, moraju biti napravljene na način da tvore krutu strukturu, koja se neće pomicati ili stvarati iritirajuće zvukove pri aktivnim radnjama. Pri kupovini uvijek provjerite deklaraciju s opisom materijala i rezultatima čvrstoće kreveta, koja će vam olakšati odabir. Posebnu pažnju posvetite čvrstoći pri kupovini dječjih kreveta, jer njihova razigranost može stvarati jača i koncentrisanija opterećenja.

Čvrst krevet treba imati dno, koje će osigurati pravilan položaj kičme, opuštanje mišića, te kvalitetan san. Izbor dna na tržištu je raznolik. Najčešće se izvode od letvica, te mogu biti klasične, fleksibilne, ojačane, s motornim podešavanjem, itd. Prilikom odabira dna, dodatno se posavjetujte sa stručnim osobama zaposlenim u specijalizovanim centrima za prodaju dna i madraca. Krivi odabir ovog elementa stvorit će dugoročne posljedice i neugodnosti pri spavanju, stoga budite svjesni važnosti dna kreveta za dobar san.

Kvalitetan madrac je bitan element, koji zajedno s dnom garantuje kvalitetno odmaranje. Ergonomski oblikovani madraci najbolji su odabir za djecu i odrasle. Osnovna podjela madraca na tržištu je na one s oprugom i bez nje. Na kvalitetu i cijenu madraca, osim sastava, utječe i materijal navlake.
Odabrani madrac bi trebao biti minimalno 20cm duži od vaše visine, a širinu će uvjetovati broj osoba, kao i građa onih koji spavaju na njemu. Širina madraca za jednu osobu je 90 – 100cm, a za dječje krevete je preporučljiva i širina 80cm. Madraci za dvije osobe mogu biti različitih dimenzija, a uobičajeno se na tržištu kreću od 140cm do 200cm. Ovisno o posebnim željama i potrebama, po narudžbi se uvijek mogu izraditi madraci izvanserijskih dimenzija.

Posljednji, ali sigurno najslađi odabir, je dizajn samog kreveta. Postupak može ići i obrnuto – odabir atraktivnog dizajna, koga ćete onda kontrolisati kroz čvrstoću, kvalitetu i mogućnost ugradnje željenog dna. Ali, kako biste bili spremni za odabir dizajna, trebate biti dovoljno informisani o prethodnim stavkama, koje smo naveli. Atraktivan izgled kreveta treba biti jedan od razloga odabira, ali svakako ne i jedini. Funkcionalnost, koja u slučaju kreveta znači isključivo udobnost i kvalitetu spavanja, srušit će sve estetske vrijednost ukoliko sama nije zadovoljena.

Osigurajte minimalno 45cm komunikacijskog prostora uz obje strane tzv. bračnog kreveta, a nemogućnost smještaja željenog noćnog ormarića nadomjestite krevetom sa širim okvirom. Nedostatak sanduka za posteljinu riješit će odabir kreveta s kutijom za posteljinu. Uzglavlje kreveta je poželjno kako bi se spriječilo prljanje zida u pozadini, ali vodite računa o njegovoj visini obzirom na ukupnu veličinu prostorije. Odabir materijala i boje bi trebao biti usklađen s postojećim interijerom zbog konačnog ugođaja.


Izvor