Naglasite blagdansko ozračje doma bojama

Moda.hr
Naglasite blagdansko ozračje doma bojama


Boje nameću ugođaje u prostoruMeđusobnim kombinacijama boje će stvarati elegantne, odmjerene, svečane, opuštajuće ili neke druge prostorne odnose. Iako je odabir boja individualan i u skladu s ukusom svakog pojedinca, poigravanje bojama može unijeti novu dinamiku te vas ugodno iznenaditi za blagdane.

Crno-bijele kombinacije su izrazito trendovske, ali na neki način vječne, jer su snažni, apstraktni kontrasti koje stvaraju oduvijek bili izazov u kreiranju interijerskih ugođaja. Naglasci jedne boje u odnosu na drugu bitno će utjecati na konačan prostorni doživljaj.

Pojačana primjena crne boje preporučljivija je u prostranijim zonama, poput dnevnog boravka, u kome će fluidnost i prozračnost prostorne cjeline istaknuti crnu kao izrazito elegantnu u dekorativnim detaljima. Ona će unijeti naglaske koji će kroz dekoracije kreirati blagdansko ozračje.

Nasuprot tome, manji prostori opterećeniji namještajem i povezivanjem više funkcionalnih zona u jednu cjelinu nameću potrebu za isticanjem bijele te primjenu crne samo u detaljima. Dominacijom bijele prostor će se doimati vizualno svjetlijim, a time i prostranijim. Bijeli dekorativni predmeti i aranžmani asociraju na bjelinu snijega i unose svečano ozračje u dom.

Za sve one koji vole tople prostorne ugođaje i profinjenost, trendovi nameću primjenu zlatne i smeđe boje. Svjetlucavi zlatni odrazi nisu čest odabir za uređenje stambenog prostora i to najčešće zbog nedostatka hrabrosti, jer neumjerena primjena zlatne može graničiti s neukusom. Ipak, preporučujemo hrabro se upustiti u igru smeđe i zlatne koja može pokazati svu ljepotu ove kombinacije boja.

Preporučujemo zlatnu koristiti u detaljima kao što su jastučići na garniturama za sjedenje, niti protkane u zavjesama i dekorima, okviri ogledala te dekorativni predmeti i aranžmani. Zlatna boja se u diskretnim linijama može pojaviti i na zidovima u obliku dekorativnih traka ili zidnih tapeta. U stilski uređenim stambenim prostorima prisutnost zlatne može biti naglašenija, jer ih je ona oduvijek nadopunjavala i obogaćivala.
Profinjenost prostora koja se postiže minimalističkim, geometrijskim dizajnom, doći će do punog izražaja u trendovskoj kombinaciji crne i srebrne boje. Efekti srebrnog već su provjereni u različitim stilovima uređenja, ali su osobito izražajni u modernom stilu koji zbog praktičnosti primjenjuje većina ljudi.

Srebrna postaje dominantna kroz komade nameštaja i dekoracije. Matirane izvedbe vrlo su efektne, pogotovo kada se u detaljima pojavljuje crna boja kao kontrast. Prisutnost srebrne koja otvara i naglašava te igra s crnom koja zatvara i smiruje, stvara elegantne i na osobit način temperamentne prostorne ugođaje.

Osim odmjerenijih kombinacija boja, hrabro su upustite u koketiranje s crvenom, ružičastom ili ljubičastom. Ove naglašene boje u sjajnoj ili mat izvedbi, snažno će obilježiti dijelove prostora u koje se postavljaju. Dekoriranjem postojećih zavjesa i zastora, stola ili pojedinih komada namještaja, stvorite toplu i dinamičnu atmosferu, koja se može postići samo primjenom ovih boja.

Dojmove možete pojačati brzim ličenjem stana u npr. crvenu boju, uz dodatak dekorativnih detalja u zlatnoj ili srebrnoj. Iako naglašen, ukupan dojam će biti profinjen u stilskim ili modernim minimalističkim uređenjima prostora.

Vrijeme dekoriranja doma je pred nama. Osim maštovitim oblicima dekoracija i aranžmana, poigrajte se bojama namještaja, dekorativnih tkanina, zidova i zidnih tapeta, koji aktivno sudjeluju u stvaranju blagdanskog ozračja doma, a nakon blagdana zadržavaju sjećanje na te ugodne i opuštajuće dane...


U suradnji s arhitektonskim portalom www.interijernet.hr


Više fotografija pronađite u galeriji!


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak