Pet savjeta za poslijepraznično spremanje doma

Enterijer.ba
Pet savjeta za poslijepraznično spremanje doma


Planski raspremite dom poslije prazničnog veselja.Pri kraju smo prazničnog perioda i bliži se trenutak kada ćemo morati raspremiti i odložiti prazničnu dekoraciju do naredne godine.

1. Organizujte tematsku zabavu uklanjanja ukrasa
Odredite datum (preporuičljivo vikend) za uklanjanje praznične dekoracije iz vašeg doma. U planove uključite prijatelje i rodbinu i vidjet ćete kako uklanjanje ukrasa može biti brzo i zabavno. Nakon što ste raskitili dom i odložili ukrase u kutije, uživajte u ranije pripremljenim poslasticama i razgovoru sa svim sudionicima u procesu.

2. Planski uklonite ukrase sa jelke
Ne započinjite sa uklanjanjem lampiona sa jelke bez prethodno razrađenog sistema. Žicu sa dekorativnom rasvjetom omotajte oko komada kartona i na taj način izbjegnite raspetljavanje žice narednog decembra. Idealno bi bilo da ukrase pohranite u kutiju sa odjeljcima, ali će i velika kartonska kutija poslužiti. Ne zaboravite lomljive ukrase zaštititi prije odlaganja u kutiju.

3. Pametno pakujte
Potrudite se da sve svoje praznične dekoracije upakujete u jednu, odnosno dvije kutije. Imajte na umu da vam dekorativni elementi neće biti potrebni do sljedećeg prazničnog perioda. Smjestite ih zato na mjesto gdje neće biti "na putu".

4. Ažurirajte svoju prazničnu listu
Sada je najbolje vrijeme za ažuriranje liste za sljedeću prazničnu sezonu. Dodajte i oduzmite imena sa liste i ne dozvolite sebi da nekoga izostavite.

5. Vodite praznični dnevnik
Praznični dnevnik je divan način da vodite bilješke o stvarima koje biste željeli oteti od zaborava. Ovo je način da riječima opišete najljepše želje i trenutke ili jednostavno zabilježite listu poklona i recepata jela u kojima su ukućani posebno uživali itd.


Izvor