Držite miševe daleko od vaše kuće

Enterijer.ba
Držite miševe daleko od vaše kuće


Ispratite miševe iz vaših domova. Prije nego pozovete kompaniju za deratizaciju, pokušajte neki od sljedećih recepata...Lišće i ulje od mente
Poznato je kako miševi ne podnose miris mente, odnosno ulja od mente. Za najbolje rezultate natopite vatu u ulje od mente i postavite je na mjesta za koja sumnjate da su mišji koridori.

Uklonite zalihe namirnica
Miševi uživaju u dobrom zalogaju, posebno ako im priuštite pahuljice, granule ili mrvice. Ipak, nemojte misliti da ćete biti bezbjedni ukoliko sklonite navedeno, jer će gladan miš pojesti sve u šta može zariti zube.

Ukoliko žitarice i ostalu hranu čuvate zatvorenu u Tupperware posuđu ili u staklenkama, ovi mali glodari morat će potražiti hranu drugdje.

Lovorov list
Stanovnici primorskih krajeva uspješno drže miševe podalje od kuće postavljajući lišće lovora u kuhinje i ostave

Naftalin
Miševi imaju reputaciju da zimi zaposjednu garaže ili šupe. Ovo ćete efikasno spriječiti ravnomjerno rasporedivši kuglice naftalina po prostoriji. U kući naftalin možete staviti u ladice, kuhinjske ormariće, ladičare itd.

Crveni (crni) luk
Kao privremeno rješenje može poslužiti i crveni luk postavljen na mjesto ulaska. Njegov jak miris također će udaljiti miševe, pa barem na neko vrijeme.

Čelična vuna

Kao privremeno rješenje može poslužiti i čelična vuna. Naime, ako ste ustanovili mjesto na kojem miševi ulaze u vašu kuću, začepite ga čeličnom vunom. Ovaj materijal je, različito od novine ili drveta, mnogo "teži zalogaj" za miševe.

Izvor