Ogledalo - iluzija prostranstva

Enterijer.ba
Ogledalo - iluzija prostranstva


Ogledalo nije samo ravna ploča na zidu koja simbolizira našu potrebu za svakodnevnim ogledanjem. Sve češće ogledala daju akcenat prostorijama u kojima se nalaze.

Ogledalima, koja mogu biti pravilnih, kao i nepravilnih oblika, može se stvoriti impresivan enterijer. Posebnu pažnju treba posvetiti pravilnom rasporedu ogledala u prostoru, čime možete proizvesti zanimljive efekte, ali i prikriti manje nedostatke u prostoriji.
 
Ogledalo u hodniku, osim što je funkcionalno, idealan je način da vizuelno povećate ovaj obično ne baš prostran dio stana. U ostalim prostorijama možemo ga postaviti i na vrata ormara i plakara, a za raskošniji izgled prostorije - iznad kamina ili kreveta
U blizini ogledala lijepo će izgledati ukrasne biljke i dekorativni predmeti uz efektno osvjetljenje. A obzirom da se u njemu reflektuje prizor pred kojim se nalazi obratite pažnju gdje ga postavljate.

Danas je izbor ogledala jako veliki, od malih sve do modela koji prekrivaju cijele zidove prostorija, sa ramovima napravljenim od različitih vrsta materijala i u mnogo različitih boja. Na vama je samo da odlučite koje će se najbolje uklapiti u vaš prostor.

   
  • Pravilno usmjereno, ogledalo će reflektirati svijetlost i 'osvijetliti' mračnije dijelove prostorije
  • Velika ogledala postavljena nasuprot izvoru prirodne svjetlosti ostavit će dojam dodatnog prostora
  • Prekrijte cijeli zid ogledalom i prostorija će izgledati elegantno i neuporedivo veća
  • U dnevnom boravku ogledalo može efikasno zamijeniti čak i umjetničku slikuIzvor