Staklo u enterijeru

Enterijer.rs
Staklo u enterijeru


Staklo je po definiciji relativno čvrst, inertan, providan i biološki neaktivan materijal i kao takav ima vrlo široku upotrebu u današnjem vremenu.U enterijeru se koristi za najrazličitije namene. Može se koristiti kao obloga, konstrukcija, pregrada, zid, za izradu detalja… Staklo se primenjuje u izradi nameštaja, ograda, stepenica, podova, plafona itd.
Staklo je atraktivan element i inspiracija je mnogih dizajnera. Godinama je prisutan u enterijerima i gotovo da ne izlazi iz mode.

Nezaobilazan je element kod modernih enterijera kako u stanovima, tako i u poslovnim prostorima. Svojom transparetnošću i lakoćom, ne opterećuje prostor i propušta svetlost što je idealno za male stanove i prostorije.  Elementi od stakla u enterijeru mogu se upotrebljavati u svim prostorijama u stanu.


Tako se u kuhinji staklo može koristiti umesto keramičkih pločica na zidu, iznad radne ploče. Dovoljno je obojiti zid u neku boju ili zalepiti tapetu i preko silikonom pričvrstiti staklo za zid.

Idealno za malu trpezariju ili u sklopu kuhinje je postaviti stakleni sto. U tom slučaju sto neće dodatno zatvoriti i preopteretiti prostor. Efekat fluidnosti u prostoru dodatno mogu povećati i staklene stolice.

Ako imate radni kutak u sklopu dnevne sobe, idealno rešenje je stakleni sto za kompjuter.
Drvene police na zidu same po sebi zauzimaju dosta prostora, a kada se tome dodaju knjige, figure i ostali detalji veći deo zida bude ispunjen. Staklene police daju akcenat na ono sto se na njima nalazi jer padaju u drugi plan, a služe svrsi kojoj su namenjene.

U spavaćoj sobi možete staviti staklene noćne stočiće koji će postati neutralni elementi uz krevet i kao takvi odgovaraće najrazličitijim modelima kreveta.

Takođe se u spavaćoj sobi može postaviti i stakleni sto za šminkanje malih dimenzija.


Trend poslednjih godina su staklena vrata od garderobera u spavaćoj sobi. Ako želite da vaša garderoba unutar ugradnog ormara postane detalj, odlučite se za smelije rešenje u vidu staklenog fronta.

U kupatilu transparentna staklena pregrada na tuš kabini vizuelno povećava prostor. Poseban detalj u kupatilu može biti i stakleni umivaonik.

Idealno za male stanove ili prostore gde ima manje prirodnog svetla su pregrade od stakla izmedju prostorija ili unutar neke prostorije. Upotreba staklenih pregrada u poslovnim prostorima je svakako češće viđeno rešenje, ali staklene pregrade u stanu mogu povećati estetsku vrednost stana. U tom slučaju pregrada je debljine 8 ili 10 mm od kaljenog (sigurnosnog) stakla kako bi izrdžalo udarce..

Slično rešenje mogu dati i staklena vrata.

Novi i svakako inovativni element na polju grejanja je stakleni radijator. Pored svoje namene ovaj radijator izgleda elegantno i nenametljivo u prostoru.


Izvor