Tajne pravilnog razmještaja u dnevnoj sobi

Enterijer.ba
Tajne pravilnog razmještaja u dnevnoj sobi


Koliko ste puta napravili razmještaj u dnevnoj sobi i opet niste bili zadovoljni. Kako god biste ga rasporedili, vaša soba je izgledala pretrpano i ne baš udobno.
PDF Ispiši E-mail


Pravilan razmještaj na prvi pogled se može učiniti komplikovanim zadatkom, ali sve što vam treba je da svoju dnevnu sobu dobro sagledate i da imate na umu sljedeće smjernice.


Razmislite o položaju vaših vrata. Ukoliko imate dvoja, prolaz bi trebao biti iza namještaja za sjedenje, a ne između njega, od jednih do drugih vrata. Ukoliko imate samo jedna vrata, najbolje je da prolaz bude direktno do garniture za sjedenje, sve dok imate dovoljno prostora oko i iza nje.
 
Postavljanje glavnog dijela vašeg namještaja je od velike važnosti. Ukoliko vaša sofa nije naslonjena za zid, ostavite minimum 60 cm prolaza iza nje. Nešto manje prostora je potrebno ostaviti između stolica i sofe.

Razmislite o razmještaju garniture za sjedenje. Ukoliko imate dug zid, postavite garnituru za sjedenje tako da sofu prislonite uz zid. Promet će se odvijati oko nje.

Ravnoteža u sobi je pod utjecajem razmještaja namještaja i veličine svakog njegovog komada. Ukoliko su svi veliki dijelovi smješteni u jednom kraju sobe, ona neće biti uravnotežena.


Ukoliko je moguće, 'razlomite' vašu modularnu sofu. Razdvojite je tako da se jedan ili više dijelova može koristiti kao dugi kauč. Postavite ovaj 'novi' kauč uz vaš najduži zid. Na ovaj način ćete kreirati centralno mjesto u vašoj dnevnoj sobi.

Postavite ostale dijelove na suprotnu stranu sobe okrenute prema sofi.


Izvor