Kako uciniti prostoriju opticki vecom

Enterijer.rs
Kako uciniti prostoriju opticki vecom


Gde živite određuje veličinu vašeg životnog prostora, jer nije ista prosečna veličina domaćinstva u gradu i na selu. Ali ne morate se osećati pritisnuto i zarobljeno ukoliko vam je životni prostor ograničen. Sa nekoliko pametnih trikova u enterijeru, možete učiniti mali prostor većim, ali isto tako i smanjiti veliki prostor.
Za početak treba vam nameštaj koji će odgovarati dimenzijama sobe, kako po veličini, tako i po obliku.

Mali životni prostor

Mali prostor ne mora da vas sputava i ograničava, umesto toga načinite ga toplim i udobnim. Evo nekoliko saveta kako to učiniti:

 1. Izaberite pravi nameštaj – Ukoliko vam je prostorija mala, ali je potrebno da smesti veliki broj ljudi, napunite je sa nekoliko velikih komada nameštaja koji imaju mogućnost da smeste veliki broj ljudi (nameštaj na koji je moguće sesti sa više strana). Ovo će prostoriji dati nepretrpan, dobro organizovan izgled koji je u isto vreme veoma funkcionalan.
 2. Upotreba boja – Hladne boje, kao što su plava i zelena čine male prostore vizuelno većim.
 3. Urediti monohromatski – Umirujuće boje zidova, tkanine, detalja otvoriće sobu. Kremaste i beličaste boje, ledeno plave, svetlo zelene i bledo žute samo su neke od boja koje će vam u tome pomoći.
 4. Uklonite prepreke – Što više možete sagledati i videti kroz prostor, to će vam se on učiniti većim. Uredite nameštaj tako da otvorite segmente poda. Izbegavajte blokiranje pogleda na prozore i vrata niskim klupama, tabureima i foteljama.
 5. Uklopite boju nameštaja sa bojom zidova – Da li su vaši zidovi bledo zlatno žute boje? Ako je tako razmislite da prefarbate neki od drvenih komada nameštaja u istu tu boju. Čak i velike škrinje, sanduci i vitrine utapaće se u pozadinu kada su prefarbani bojama sličnim onim na zidu. Ukoliko želite nešto što će razbiti monotoniju, možete na vratima uraditi šare u boji koja je za nekoliko nijansi tamnija od one prefarbane.
 6. Dodajte više svetlosti – Pustite svetlost da nesmetano ulazi kroz prozore, a za veče obezbedite neko od mnogobrojnih svetlosnih rešenja, kao što su npr. osvetljene police sa knjigama.

Blago, skriveno osvetljenje i pravilna upotreba boja mogu učiniti skučen prostor veoma prijatnom, intimnom i čarobnom prostorijom.

Veliki životni prostor

Uneti toplinu u veliku sobu teško je isto kao i učiniti malu sobu prividno većom, ali postoje trikovi koji velike prostorije svode na prijatna mesta za boravak. Evo nekoliko saveta:

 1. Napravite podeljene delove – Oformite odvojene delove za npr. čitanje, igranje, pričanje ili jednostavno za odmaranje. Nevidljivo deljenje sobe na sekcije pružiće vam utisak potpunog iskorišćenja velikog, luksuznog prostora.
 2. Postavite nameštaj pod uglom – Pomerite nameštaj od zidova i nakrenite ga kako bi ste ga grupisali. Ovo će olakšati razgovor  i pružiće mnogo prijatniji osećaj.
 3. Postavite tepihe – Ukoliko imate velike površine poda, bilo da je parket ili laminat, prostor ćete učiniti toplijim ukoliko postavite male tepihe, krpare ili ponjave.
 4. Koristite velike komade nameštaja – Ne plašite se upotrebe ogromnog nameštaja, kao što su visoki regali, duboke sofe i stolice sa visokim naslonima. U velikom prostoru, ti komadi se proporcionalno savršeno uklapaju.
 5. Koristite detalje -  Vizuelno podelite prostor paravanima i visokim biljkama. To će dati utisak više malih prostorija u okviru jedne velike.

Trikovi sa prozorima

Prozori su veoma bitan faktor i u malim i u velikim prostorijama. Evo nekoliko saveta kojih se treba prodržavati, u zavisnosti od oblika i veličine vaših prozora:

 1. Upotreba odgovarajućih zavesa – Kada vam je prostor ograničen želite da maksimalno iskoristite prirodno svetlo, tako da treba birati tanke, prozirne zavese. One ne zauzimaju mnogo prostora kada se sklone sa prozora. Ukoliko vam je prozor u ćošku sobe, izbegavajte da zavese sklanjate ka ćošku, već to činite na suprotnu stranu.
 2. Upotreba velikih draperija – Ukoliko imate mali prozor na sredini zida ukoliko odaberete velike draperije koje će se protezati od poda do plafona, i ukoliko su dovoljno velike da pokrivaju i deo levo i desno od prozora, kada ih razmaknete (tako da ne zaklanjaju prozor) mali prozor izgledaće veće, a soba će dobiti bogatiji izgled.
 3. Igrajte se sa bojama – U velikim sobama, koje imaju više prozora, mešajte i menjajte boje na različitim prozorima. Kontrast će razbiti monotoniju, i stvoriće interesantniji izgled.

Izvor