Živi kamen (Lithops)

Enterijer.ba
Živi kamen (Lithops) - dekor - uredjenje doma - renoviranje - rasveta - kancelarija - spavaca soba - decija soba - kupatilo - kuhinja


Patuljasto čudo prirode u vašem domu.
Lithops je porijeklom iz sjeverne Afrike, te je stoga prilagođen ekstremnim vremenskim prilikama kao što su suše i vrućine.

Ova patuljasta biljka se odlikuje sposobnošću mimikrije – zadebljali listovi nabubre do te mjere da izgledaju kao okrugli kamenčići, te se oblikom i bojom prilagođavaju neposrednoj okolini. Lithops se sastoji od dva para listova koji su međusobno srasli, a gornje ravne površine listova koje po sebi imaju neobične pjege, u svim nijansama oponašaju okolinu.

Vrste živog kamena variraju oblikom i bojom, a poznato je oko 35 njegovih vrsta.

Živi kamen (Lithops) - dekor - uredjenje doma - renoviranje - rasveta - kancelarija - spavaca soba - decija soba - kupatilo - kuhinja

Nije ih jednostavno uzgojiti u zatvorenom prostoru, ali ako ih želite imati u svom domu morate dobro upoznati njihov način života.

Ono što je najvažnije znati kad je u pitanju uzgoj lithopsa jeste da mu veoma odgovara svjetlost. Uz nedovoljno osvjetljenje i na neprozračnom mjestu neće preživjeti. Zimu će lako prebroditi na temperaturi od 10 do 15°C i osvjetljenom mjestu.

Živi kamen (Lithops) - dekor - uredjenje doma - renoviranje - rasveta - kancelarija - spavaca soba - decija soba - kupatilo - kuhinjaLithops dobro uspijeva u plitkim posudama, ali osim mjesta na kojem raste dobro obratite pažnju na to kada ga zalijevati.

Od novembra do kraja marta treba obustaviti zalivanje ''živog kamena''. A od aprila ga počnite pažljivo zalivati. To bi trebalo rezultirati postepenim izrastanjem novih listova. Nakon cvjetanja u maju i junu, postepeno smanjite zalivanje. Također, potrebno je prihranjivati ga od juna do septembra tečnim gnojivom za kaktuse. U ljetnom periodu, kad se lithops razvija, zalijevajte ga redovno da biste spriječili smežuran izgled i pretjerano suhu zemlju. Zalivajte ga tek kad je zemlja skroz suha. Najbolje je zalivati u podložak, a zatim nakon deset minuta odliti višak vode.

Veći broj vrsta lithopsa cvjeta tokom jeseni i rane zime. Cvijet je obično bijele ili žute boje i traje oko deset dana.


Izvor