Savjeti za kupnju idealnog madraca

Net.hr
Savjeti za kupnju idealnog madraca


Gotovo svaki madrac na tržištu želi nas namamiti u horizontalu uz kvazi-medicinska obećanja. Madraci danas 'štite' i od zračenja ili imaju dodatne magnete, a najtvrđi su gotovo svi kvalificirani kao 'ortopedski'.


Sve kraće spavamo i sve se češće žalimo na bolove u donjem dijelu leđa, a kao i 99,9% osoba nemamo pojma koji bi madrac odgovarao našim potrebama. Ne zvuči dobro, posebno ako se sjetimo da jednu trećinu života provedemo upravo u krevetu.

Ortopedski madrac ili 'memorijska pjena'? Tvrd ili mekan? Kako pronaći madrac koji će ublažiti vaše bolove u leđima? Madraca je toliko da se kupcima zavrti u glavi od imena i sastava koji sadrže.

Dr. Chris Idzikowski, Edinburgh Sleep Centre, smatra da bi kupnja novog udobnog kreveta u prosjeku svake noći donijela dodatnih 42 minute sna.

Imajte na umu da nakon 10 godina krevet gubi 70 posto prvotne snage, a prvi znakovi propadanja javljaju se nakon 7 godina.

Gotovo svaki madrac na tržištu želi nas namamiti u horizontalu uz kvazi-medicinska obećanja, a najtvrđi su gotovo svi kvalificirani kao 'ortopedski'. No ovi medicinski termini ili pjene za madrace koju su razvili znanstvenici iz NASA kako bi smanjili utjecaj gravitacijske sile na astronaute tijekom uzlijetanja tek dodatno zbunjuju.

Osim toga probleme s kralježnicom niste zaradili ležeći na madracu - već od naglog okretanja ili dizanja tereta. Trebate li zato nužno ležati na tvrdom madracu? Ne. Sve ovisi o vašoj kilaži, visini i godinama.

Tijekom istraživanja objavljenog u časopisu Spine, pacijenti s bolovima u leđima trebali su usporediti udobnost ležanja na tvrdom madracu, onom od pjene koja se prilagođava tijelu i vodenom krevetu.

Rezultat? "Za razliku od tvrdog madraca, vodeni krevet i madrac od pjene utjecali su pozitivno na simptome bolova u kralježnici i samu kvalitetu sna. No razlika je ipak bila mala," napisali su znanstvenici.

Danas postoje i različite vrste madraca s pjenom: latex (koji se vrati u prvotni položaj kad se ustanete) i visco-elastični ili memorijska pjena koji se ne vraća u prvotni položaj već na njemu ostaje otisak vašeg tijela. Tu treba biti oprezan jer ležanje u jednoj poziciji može uzrokovati ukočenost. Madrac treba podržavati vašu tjelesnu težinu no i biti dovoljno čvrst da se na njemu okrećete s lakoćom.

Madrac nikad ne kupujte sami, neka vas netko gleda do ležite na njemu. Kupujete li bračni krevet ovo je pravilo posebno bitno jer vaša druga polovica treba sama isprobati svoj dio madraca. Ukoliko je težina između vas dvoje znatna, trebali bi imati dva odvojena madraca prilagođena svakome od vas. Ne obazirite se previše ni na oznaku o tvrdoći ili neke druge 'medicinske' termine. Na koncu je ipak najvažnije kako se vi osjećate ležeći na njemu.

Jessica Alexander iz britanskog Sleep Councila upozorava:"Osamdeset posto ljudi koji isprobava madrac u trgovini leži na njemu manje od 2 minute. No neugoda zbog drugih kupaca ne bi vas trebala nagnati da se brzo dižete - ipak ćete na njemu provesti barem 3.000 sati godišnje. Preporučamo da ga u trgovini isprobate barem 10 minuta, idealno bi bilo 30."

Kupnja kreveta može biti skupa investicija pa je zato najbolje kloniti se naglih odluka - u najmanju ruku prespavajte jednu noć pa tek onda odlučite koji bi madrac bio za vas.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak