Saveti stručnjaka za enterijer: Ogledalima povećajte malu sobu

Blic
Saveti stručnjaka za enterijer: Ogledalima povećajte malu sobu


Vaš stambeni prostor nije dovoljno velik? Ne brinite − nije sve izgubljeno! Postoje trikovi kako da uz pomoć ogledala on postane vizuelno mnogo prostraniji. Evo nekih od njih. 

 

Ogledalo u blizini prozora, pomoći će vam da osvetlite tamnu prostoriju, čime ćete je i vizuelno povećati

OSVETLITE SOBU
Ukoliko u nekoj prostoriji nema dovoljno svetlosti, postavite ogledalo u blizini prozora. Pomoću refleksije ćete dobiti prirodno svetlo u sobi, kao i utisak vizuelno većeg prostora. U tome vam može pomoći i uveličavajuće ogledalo.

ZA DUBINU PROSTORA

Da bi prostor dobio na dubini, jedan zid obojite tamnijom bojom koja će biti u kontrastu s ostalim zidovima. Na taj zid postavite ogledalo, čime će se stvoriti osećaj dubine u sobi. Istu stvar možete postići i postavljanjem ogledala između dva prozora.

PROŠIRITE HODNIK

Uske prostorije vizuelno ćete proširiti ako postavite ogledalo na površinu celog jednog zida. Takođe, ako imate uzan hodnik, zidove možete obojiti u neku svetlu boju, a ormar ili plakar obavezno iskoristite da na njega postavite ogledalo.


ZA UTISAK PROSTRANOSTI
Ogledalo preko puta neke slike, ukrasne biljke ili drugog zanimljivog predmeta koji će se u njemu ogledati, doprineće osećaju veće prostorije.

 

OSVETLITE MRAČNE UGLOVE
Svetlost na najbolji način možete usmeriti ogledalima. Tako ćete veoma lako osvetliti neki mračan deo sobe.

 

PODIGNITE PLAFON
Postavljavljanjem ogledala na plafon učinićete prostor vizuelno višim, a dobićete i na utisku raskoši ako ga postavite iznad kamina ili kreveta.

 

Savet plus:
− Dobro proučite mesto na gde planirate da postavite ogledalo. U njemu se mogu odražavati i neuređene površine, prazni zidovi, neugledni delovi nameštaja.
− Ogledala doprinose svetlosti, ali mogu stvoriti i neprijatne odbljeske. Nećete se osećati ugodno ako ih postavite nasuprot prozora okrenutih ka jugu ili zapadu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak