Uticaj klima-uređaja na biljke

Politika.rs
Uticaj klima-uređaja na biljke


Hlađenje u toplim ili dogrevanje u hladnim danima klima-uređajima postalo je svakodnevica. U prostoru u kome obitava čovek neizostavno je i prisustvo biljaka.
Zato je potrebno voditi računa da se obezbedi adekvatna pozicija saksijama kako ne bi došlo do uništenja lišća ili cvetnog dela sobnog zelenila. Ako se biljke nalaze u zagušljivim prostorijama biće slabo otporne i na napade insekata, gljivica i ostalih štetočina. Preporučljivo je redovno otvarati prozore da bi došlo do promene vazduha u prostoriji. U tim prilikama ne bi trebalo da biljke budu direktno izložene udaru hladnog vazduha ili jakoj cirkulaciji tj. promaji zato što je većina sobnih vrsta osetljiva na velike temperaturne promene. Ukoliko je biljka bila izložena udaru hladnog vazduha, može joj se promeniti boja listova koji zatim mogu početi da opadaju.

U hladnim danima biljke se mogu rasporediti tako da budu „zbijene” na jednom mestu. Mini-bašta doprineće svežini u sobi jer biljke prerađuju i ispuštaju vodu, tačnije vlagu koju crpe iz zemlje preko korenja a koja zatim isparava preko listova.

Ima i biljaka koje dobro podnose sušu i suv vazduh. To su uglavnom vrste sa mesnatim, debelim listovima i one su idealne za kućnu negu. Tu spadaju razne agave, aloje, krasule, eseverije…

Ne samo zbog biljaka, već i zbog samih ukućana, filteri u klima-uređajima moraju da se održavaju i čiste redovno, jer su potencijalno leglo mikroorganizama i prašine.


Izvor