Gledaj stan, biraj prijatelja

zenskikafe.com
Gledaj stan, biraj prijatelja


Na osnovu toga kako je neko uredio svoj životni prostor, može se puno toga saznati o ličnosti i karakteru domaćina, koji toga (što je najbolje u celoj priči) najčešće čak i nije svestan
Potpuno je normalno da kad kod nekog ulazimo prvi put u dom malo pogledamo okolo da vidimo čega tu sve ima i kako sve to izgleda. isto se, naravno, dešava i kada mi nekoga premijerno pozovemo u goste. I to nije slučajno – na osnovu toga kako je neko uredio svoj životni prostor, može se puno toga saznati o ličnosti i karakteru domaćina, koji toga (što je najbolje u celoj priči) najčešće čak i nije svestan.

A da bi, kad na primer sledeći put odeš kod nekog u posetu, znala na šta tačno treba da obratiš pažnju, evo nekoliko sugestija koje će ti pomoći da preko nameštaja i odabranih detalja nekoga bolje upoznaš. Tako, na primer, i izbor boja dosta toga može da otkrije – crvena je najčešći izbor toplih i srdačnih osoba čvrstog karaktera, željnih akcije, dok će svoj dom u zeleno presvući smireniji ljudi i ljubitelji prirode, kao i oni koje teže opuštanju. Izbor plave boje kao dominantne u jednom domu otkriva staloženu osobu, koja na dom gleda kao na svoju malu oazu, dok se iza žute krije otvorena i optimistična domaćica. Oni kojima su komocija i zadovoljstvo na prvom mestu uglavnom biraju braon nijanse, dok je željnima otmenosti i luksuzu ljubičasta najmilija. Sofisticiranost i elegancija krase osobe koje uživaju u crnoj, dok bela povezuje s predanim i iskrenim ljudima.

A o nečijim sklonostima puno govori i izbor stila uređenja doma. Tako će se opuštene osobe koje se ne bave tuđim životima najčešće opredeliti za ambijentalni stil, dom će ljubitelji prirode i romantičari u duši mahom birati rustiku. Retro stilovi su omiljeni osobama koje se često vraćaju u prošlost, kao i oni koji žele daistaknu svoju poziciju u društvu, dok je minimalizam najčešći izbor poslovnih ljudi, kojima su preglednost i red u životnom prostoru najvažniji.

Ukoliko u stanu preovlađuje samo jedna boja, verovatno si u gostima kod mirne osobe, koja baš i ne voli da bude u centru pažnje, dok je šarenilo boja i materijala tipično za aktivne i radoznale osobe nemirnog duha. Prostrane i svetle prostorije najviše prijaju osobama otvorenim za nova upoznavanja i druženja, dok se u manjim, zatvorenijim i nešto mračnijim prostorijama bolje osećaju oni nešto nesigurniji. Kada je izbor i raspored svetla u pitanju, domaćini se uglavnom dele u dve kategorije- oni kreativniji uglavnom biraju ambijentalnu, a praktičniji centralnu rasvetu.


Izvor