Kućna biblioteka

Enterijer.rs
Kućna biblioteka


Kućna biblioteka nije samo prostor u stanu gde se drže knjige ili jednostavno polica s knjigama. Kućne biblioteke se u nekim porodicama generacijski nasleđuju i predstavljaju pravo malo bogatstvo porodice.
Pozicija i veličina biblioteke u stanu kao i način odlaganja knjiga govore nešto više i ličnije o njihovim vlasnicima. Zajednička stvar kako za one manje tako i za velike kućne biblioteke je da stvaraju poseban ambijent u stanu. Ako im se doda lampa, stočić, fotelja ili sofa, dobija se udoban i prijatan ambijent za čitanje i relaksaciju.

Mesto za biblioteku može biti manje ili više praktično i može se nalaziti u dnevnoj sobi, radnoj ili spavaćoj ili u pak zasebnoj sobi. Biblioteka može zauzimati centralno mesto u sobi i tada ona dominira prostorom.

Manje upadljivo mesto, a zanimljivo za stvaranje posebnog kutka u sobi može biti u uglu sobe. Ako vam nije previše stalo do isiticanja biblioteke, ona se može naći u gornjoj zoni zida.

Uvek možete i praktičnije iskoristiti prostor pa biblioteku i smestiti je u prostor ispod stepenica ukoliko živite u kući ili ispod kosine krova ukoliko ste u potkrovlju. Biblioteka se može naći i u zoni ispod prozora koja je često neiskorišćena.

Utisak koji biblioteka ostavlja može da zavisi i od načina ređanja knjiga. Nešto ozbiljnije izgleda ređanje knjiga vertikalno od ređanja horizontalno ili kobinacije i jednog i drugog. Ukoliko želite da više razigrate biblioteku izmednju knjiga na pojedinim mestima možete staviti ukrasne figure ili koju uramljenu sliku.


U nekim domovima biblioteke  više izgledaju kao ukras u enterijeru i pridaje im se više značaja, dok su u nekim domovima više spontane. Stoga često i mesta za biblioteku mogu nastati spontano i nepredviđeno na zanimljivim i originalnim mestima.


Izvor