Šampioni visina

Novosti.rs
Šampioni visina


Puzavice i penjačice čine posebnu grupu biljaka koje dekorišu fasade kuća, potporne zidove, ograde i pergole u vrtu. Za ozelenjavanje zidova zgrada koriste se visoke drvenaste puzavice i penjačice, kao što je bršljan, odnosno hedera. Manji zidovi mogu se ozeleniti grupama puzavica jedne vrste, ili se nekoliko različitih vrsta sade u obliku spirale, pojedinačnih mrlja ili zelenih pojaseva. Od puzavica preporučujem klematis, orlove nokte i gliciniju.0 Šampioni visina

KlematisPri ozelenjavanju vertikalnih površina mora se voditi računa kako o izboru vrsta, tako i o ekspoziciji terena. Za južnu i zapadnu stranu idealni su orlovi nokti, a za severnu hedera i klematis. Za ozelenjavanje ograda uglavnom se koriste višegodišnje puzavice.
Hedera je zimzelena penjačica. Može dostići dužinu i do 30 metara. Uz podlogu se pričvršćuje vazdušnim korenovima. Odgovara joj polusenka, ili senka. Hedera se koristi za pokrivanje zidova, ograda, padina, pravljenje fleka u cvetnim lejama i za sadnju u žardinjerama.
Devičanska loza (Parthenocissus) je dekorativna i vrlo otporna biljka koja može dostići dužinu od 20 metara. Za podlogu se hvata hvataljkama. Na jesen dobija purpurnocrvenu boju. Devičanska loza veoma brzo i gusto obrasta sve vrste vertikalnih podloga.
Orlovi nokti (Lonicera caprifolium)- Listopadna grmolika penjačica koja se povija na levu stranu, a može dostići visinu do 10 metara. Korenov sistem je horizontalan i površinski. Cvetovi su žuto-beli, pojavljuju se u maju i junu, i podsećaju na orlove nokte. Koristi se za obrastanje zidova, ograda, pergola i slavoluka.
Zlatna mrežasta lonicera (Lonicera japonica) je ljupka penjačica, nežnija i niža od Lonicera caprifolium. Visine je oko 4 metara, a cvetovi su žuto-purpurni i pojavljuju se u junu. Biljka je skromnih zahteva, uspeva kako na suncu tako i u senci. Koristi se za pokrivanje nižih zidova, ograda i za sadnju u žardinjerama.
Akebija je poluzimzelena drvenasta i gusto razgranata povijuša koja može dostići i 10 metara dužine. Cveta u aprilu i maju. Ženski cvetovi su smeđi i ljubičasti, a muški ružičasti i mirisni. U avgustu i septembru obrazuje plodove u obliku banane, svetloljubičaste boje. Najviše joj odgovaraju sunčani položaji, zaštićeni od vetra.
Klematis je povijuša visine od 3 do 5 metara. Odgovaraju mu sunčani, ili polusenoviti položaji, hranljiva i dobro propusna zemljišta. Tokom leta zalivanje je obavezno, uz povremeno prihranjivanje. Koristi se za ulepšavanje ograda, pergola, nastrešnica i zidova terasa. Nove sorte klematisa koje se mogu nabaviti i kod nas su: "Kiri te Kanawa" (višelatični cvetovi mastilo plave boje), "Dancing Queen" (krupnih cvetova, latice su različite veličine raspoređene u 2-3 reda, što ovom cvetu daje veoma neobičan izgled), "Mermaid” (krupni cvetovi prečnika 12 centimetara, sa veoma interesantnom kombinacijom roze i narandžaste boje), "Vivian Pannell" (jedan od najraskošnijih cvetova klematisa, ljubičaste boje i prečnika od čak 15 centimetara), "Omoshiro" (cvetovi ovog klematisa su dvobojni, naličje latica je obojeno tamnije roze bojom, dok je lice beličasto roze).
Pravila za sadnju puzavica - Najbolji period za sadnju puzavica je proleće. Ukoliko biljku sadite uz kuću, odmaknite je 50 centimetara od zida. Iskopajte jamu koja je duplo veća od busena. Ako je zemlja suviše sabijena, pekopajte je, a zatim iskopajte jamu. Za početnu prihranu dodajte osmokotno đubrivo, ili kompost. Donji deo korena dobro rastresite da bi lepo legao, a jamu napunite svežom zemljom. Busen spustite u jamu i dopunite je hranljivom zemljom. Zemlju sabijte i dobro zalijte. Biljku fiksirajte uz oslonac, kako bi se od početka razvijala u željenom pravcu.

Izvor


Article viewed 6840 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak