Osvežite nameštaj: Kako da od starog napravite novo

Svevesti.com
Osvežite nameštaj: Kako da od starog napravite novo


Ukoliko imate trosed, fotelju ili ugaonu garnituru, koji su davno odslužili svoje, osvežite ih bez velikih ulaganja. Nabavite šarene jastučiće, dekorativne tkanine i pokažite svoju kreativnost.
DISKRETNA PROMENA
Ako želite da ulepšate svoj dom bez velikih zahvata i ulaganja, kupite nekoliko metara raznih dekorativnih materijala i presvucite sve jastučiće. Od dužnog metra platna ili mebl štofa širine 1,40 m možete da napravite tri jastučeta. Pustite mašti na volju i pokažite svu svoju kreativnost. Možete da kombinujte različite desene, da spajajte nespojivo, ali ćete dobar efekat postići i jastučićima koji se koloristički utapaju u sofu ili trosed.

PRUGE SU U MODI

Za novi prekrivač za francuski ležaj kupite materijal za dve dužine kreveta, kaže Svetlana Milosavljević, tapetar, i dodaje da ćete najviše uštedeti ako kupite mebl-štof ili dekor-platno na meru. Tapetar će vam za dve-tri hiljade dinara sašiti prekrivač i nekoliko jastučića, a ako se dobro snalazite za mašinom, to možete da uradite i sami. Imajte na umu da su ove sezone u modi tople boje i prugasti deseni, ali vi, naravno, možete da se opredelite i za neku drugu šaru.

NIJE SVAKO PLATNO ISTO

Navlake za trosed ili jastuke možete da sašijete od ameriken platna u neutralnoj bež boji ili od tapetarskog kepera koji se pravi u svim bojama.
– Ameriken platno morate da pokvasite pre šivenja jer se skuplja do 10 odsto, a tapetarski keper ne morate, jer je postojaniji – savetuje Svetlana.
Ako volite izazove, probajte da sašijete lejzi beg, super udobnu fotelju. Za nju vam je potrebno 4–5 m materijala širine 1,40 i dva-tri džaka seckanog sunđera.

Osvežite nameštaj: Kako da od starog napravite novo Osvežite nameštaj: Kako da od starog napravite novo Osvežite nameštaj: Kako da od starog napravite novo

PRVO REŠITE DILEMU
Presvući staru garnituru za sedenje ili kupiti novu? Na ovo pitanje, koje muči mnoge ljude, odgovara Svetlana Milosavljević, tapetar sa dvadesetogodišnjim iskustvom.
– Presvlačenje nameštaja danas nije tako skupo kao nekada, pa o tome vredi razmisliti. Stari trosedi, dvosedi i ugaone garniture često imaju znatno kvalitetniji unutrašnji kostur od bilo kog novog komada, pa je investicija više nego opravdana. Na tržištu postoji veliki izbor mebl-štofova, dekor-platna i drugih materijala najrazličitijih boja i desena kojima možete da osvežite nameštaj – objašnjava naša sagovornica.

Izvor


Article viewed 6088 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak