Da kućni polovi budu pesma: Peglajte bez muke

Zena.blic
Da kućni polovi budu pesma: Peglajte bez muke


Sve više domaćica opredeljuje se za tkanine koje ne moraju da se peglaju, ali nekada ovaj težak i dosadan posao mora se obavi.Pročitajte kako da peglanje ne bude mučan posao.


Peglanje može da bude lako i opuštajuće ako veš pravilno operete i osušite. Pazite da se ne presuši, naročito ako nemate peglu na paru, i brižljivo ga spakujte nakon skidanja sa žice.
Nekoliko sati pre peglanja isprskajte veš mlakom vodom, urolajte ga, stavite u plastičnu kesu i ostavite da odstoji nekoliko sati.
Stvari slažite redom – prvo ono što se pegla na najnižoj temperaturi, a na kraju veš za koji vam treba vrela pegla. Belu pamučnu i lanenu odeću, i onu svetlih boja, peglajte sa lica, a tamnu s naličja, kako ne bi izbledela. S naličja se peglaju i svilene stvari, odeća ukrašena vezom i čipkom, garderoba od somota i pliša. Štofanu odeću peglajte preko vlažne krpe da se ne bi „usijala”.
Košulje i bluze peglaju se od kragne, a potom se prelazi na rukave, i to prvo na manžetne. Posle rukava pegla se prednji deo košulje, a zatim leđa, dok se deo s dugmićima pegla s naličja.
Kad pantalone peglate „na ivicu“, krenite od gornjeg dela, pa preklopite nogavice po dužini i izravnajte ih. Podignite gornju, ispeglajte donju, a zatim preko nje spustite gornju nogavicu pa ispeglajte i nju. Pantalone okrenite na drugu stranu, pa ponovite postupak.

Izvor


Article viewed 3799 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak