I cveće boluje

Vecernje novosti
I cveće boluje


Bolesti biljaka najčešće prouzrokuju gljivice, bakterije i insekti. Najbolja zaštita je preventiva, ali je bitan i pravilan izbor staništa za biljku. Ponekad se infekcija ili napad štetočina ne mogu sprečiti, i tada je najvažnije postaviti pravu dijagnozu i nabaviti odgovarajući lek.Pepelnica na listu ruzeZaraženu biljku poželjno je odmah da odvojite od ostalih. Najčešća gljivična oboljenja na ukrasnim biljkama su:
Pepelnica – manifestuje se u obliku brašnasto beličaste prevlake na licu lista, stablu i pupoljku. Ispod brašnaste prevlake pojavljuje se propadajuće tkivo braon boje. Listovi se savijaju, suše i opadaju. Cvetni pupoljci se takođe suše. Pepelnica se može pojaviti na svim ukrasnim biljkama. Hemijski preparati za preventivno suzbijanje pepelnice su na bazi sumpora, kao što je “kumulus VG”, a po pojavi simptoma “flint”, “Stroby”, “Sabithane” (za pepelnicu ruže), “akord” i “zato”.
Rđa - se može prepoznati po izbočenim pegicama na naličju lista. Gornja strana zaraženih listova postaje svetlozelene boje sa žutim pegama. Kod jačeg napada listovi potpuno požute i opadaju. Preparati koji se koriste za suzbijanje rđe su “antrakol”, “akord” i “aolikur EM”.
Plamenjača - Na licu lista pojavljuju se svetlozelene pege koje kasnije postaju smeđe, a ukoliko je vlažnost vazduha visoka na naličju lista pojavljuje se prevlaka. Plamenjača se može pojaviti i na cvetnoj stabljici i na korenu. Hemijski preparati za suzbijanje plamenjače su “Dithane 45”, “mankogal”, “fostonik” i “antrakol”.
Siva trulež - javlja se u periodu kada je visoka vlažnost vazduha i kada su niže temperature. Obično napada cvet i mlade izbojke. Od hemijskih preparata za suzbijanje
koriste se “teldor 500 SC”, “zato”, “mitos”, “Switch”, “Sumilex” i “dional”.
Crna pegavost lišća ruža - na licu lista pojavljuju se crveno-ljubičaste mrke pege koje kod jačeg napada izazivaju opadanje lišća. Za suzbijanje crne pegavosti koristi se “antrakol”, “Dithan” M 45, “mankogal” i “fostonik”.
Bakterijska pegavost lišća muškatle – na naličju starijeg lišća pojavljuju se uljaste providne tačkice koje zatim formiraju okrugle pege sa crvenkastim ili sivim središnjim delom i žutozelenom perifernom zonom. Jače napadnuti listovi se suše, a na stablu, pri osnovi, pojavljaju se mesta sa sivom truleži, ispod kojih tkivo dobija smeđecrnu boju. Biljke se lome i izumiru. Zaražene biljke leče se preparatima na bazi bakra i mankogala.
Bakterijsko truljenje stabljike - uslovljeno je visokom temperaturom i vlažnošću vazduha, pa dolazi do truljenja stabljike i unutrašnjih delova biljke, što za posledicu ima tamnjenje i mekšanje drške, uvenuće listova i propadanje biljke. Bolesne biljke odmah odstraniti, a ostale preventivno zaliti “mankogalaom 80”.
Savet plus - ako imate cveće, a ne možete da odredite vrstu gljivičnog oboljenja, najbolje je da koristite “folikur EM”. Ovaj preparat deluje na različite bolesti i ima širok spektar dejstva.

INSEKTI KOJI IZAZIVAJU BOLESTI
Lisne vaši na napadnutim delovima biljke ispuštaju mednu rosu koju naseljavaju gljivice čađavice. Preparati za suzbijanje su “Confidor”, “Calupso”, “Actara” i “Afinex”.
Bele mušice pojavljuju se na naličju lišća koje žuti, polako vene i suši se. List izgleda kao da je posut belim prahom. Bele mušice najčešće napadaju minđušice i začinsko bilje u stakleniku. Hemijsko suzbijanje: “demitan 200 SC”, “Confidor”, “Fastac”, “talstar”, “Calipso”, “Actelic” i “elisa”.
Grinje - u početku napada ovih insekata listovi žute, a zatim dobijaju smeđu boju. Suzbijanje hemijskim sredstvima: “omite EW”, “demitan 200-SC”, “talstar” i “fobos”.
Štitaste vaši pojavljuju se na stablu, granama i naličju listova duž glavnog nerva (u obliku ispupčenja). Vaši luče lepljivi sok na biljkama na kojima se sakupljaju gljivice čađavice. Hemijsko suzbijanje: Belol ulje (biljku treba prskati tri puta u razmaku od 14 dana), “galmin” i “elisa”.
Lisni mineri su sitni insekti iz reda muva. Štetu prave larve koje žive između dva površinska sloja lišća i hrane se lisnim tkivom. Prouzrokuju simptome u obliku karakterističnih "hodnika" na licu i naličju lista. Za suzbijanje se koristi “Abastate” i “nu film 17”.

Izvor


Article viewed 5882 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak