Gdje i kako objesiti sliku na zid

Enterijer.ba
Gdje  i kako objesiti sliku na zid


Objesite sliku tamo gdje ima dovoljno svjetlosti za dobro razgledavanje.Nemojte je stavljati tamo gdje će duže vrijeme biti obasjana suncem, jer će izblijedjeti. Izbjegavajte položaj gdje će se svjetlost ogledavati u staklu.

Slike možete objesiti na špagu ili žicu za vješanje slika provučenu kroz halkice za vješanje. Žica je najjača i neće se rastegnuti, ali krajevi moraju biti čvrsto uvrnuti i zalijepljeni samoljepljivom trakom kako se ne bi odvrnuli.

Prilikom postavljanja slike ili više njih na isti zid poželjno je uvažavati određena pravila:

1. Osnovno je pravilo kod postavljanja slika da središte slike bude u visini očiju (odrasle osobe)

2. Slike različitih veličina treba postaviti na različite visine. Veliku sliku (koja se vidi izdaleka) treba postaviti nešto više, moguće je i pod kutom, dok male slike (koje treba gledati izbliza) treba postaviti niže, u visini očiju.

3. Jednu sliku nikako nije dobro postaviti na sredinu zida, posebno ako je mala, jer će djelovati izgubljeno u prostoru.

4. Dobro je grupirati slike istovrsne prema sadržaju, izgledu okvira ili skladu boja na samim slikama.

5. Slike se mogu nanizati vodoravno, ali i okomito. Na taj način jasnije se uočavaju razlike među njima, a postavka ostavlja dojam organiziranosti.

6. Slika se može postaviti i iznad pojedinih nižih elemenata namještaja, na primjer, iznad komode.

Moderno je postaviti slike posvuda, uključujući i kupatila i stepeništa, samo treba paziti na kompoziciju. Za veće prostore izaberite veće slike, a na manje zidove stavite manje. Želite li ipak postaviti neku manju sliku na veliki zid, neka bude u debljem okviru.

Želite li naglasiti jednostavnost vašeg prostora, postavite na zid nekoliko slika istih dimenzija, okvira i motiva u ravnoj liniji. Ovakav raspored posebno preporučujemo za prostorije uređene u modernom minimalističkom ili japanskom stilu.

U rustici i klasici dobro će izgledati slike raspoređene tako da se izabere jedna središnja oko koje se postavljaju ostale (idealno je kad su manjih dimenzija).

Izvor


Article viewed 2985 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak