Kako (pre)vaspitati muškarca u čistunca?

Savremena zena
Kako (pre)vaspitati muškarca u čistunca?


Pranje prozora, iznošenje smeća, „borba“ s neželjenim insektima, proveravanje radijatora, pranje automobila… poslovi su kojima bi trebalo da se bave muškarci. Barem tako tvrde žene u jednom britanskom istraživanju koje se na svoje partnere oslanjaju i kad je u pitanju, na primer, otpušavanje odvodne cevi, održavanje bašte, pa i sečenje pečenja.

Iako mnogi muškarci misle da dovoljno pomažu svojim ženama u kućnim poslovima (pa se time i hvale), stvarnost je bitno drugačija – svakodnevni kućni poslovi u više od 80 % slučajeva ipak padaju na teret dama.

Čišcenje kupatila, pranje sudova, kuvanje i peglanje skoro uvek su rezervisani za pripadnice lepšeg pola, a muškarci eventualno pomažu kad su u pitanju sitne popravke u kući i kupovina namirnica. Međutim, šta je s čišćenjem? Može li se muškarac uopšte (pre) vaspitati u čistunca?

Samo muškarci imaju averziju prema čišćenju?

Ako se vratimo koju godinu unazad, može se reći da su se savremeni muškarci, u odnosu na svoje očeve i dedove, ipak promenili nabolje kad je u pitanju podela kućnih poslova.

Ipak, mnoge žene kažu da u sukobe sa svojim partnerom ulaze najčešće baš zbog na prvi pogled banalnog razloga – nereda u kući. Žene imaju oko za detalje pa ponekad vide i više nego što je to objektivno potrebno, ali muškarci zato neretko kao da su slepi pa ne vide mrvice na stolu i podu, prljavštinu u kupatilu ili kuhinji, prašinu…

Njima nered u većini slučajeva ne smeta kao ženama, a mnogi – prema nekim istraživanjima njih čak 60 % – pretvaraju se da ne čuju dobro dok im partnerke dele lekcije o čišćenju. Averzija prema čišćenju nije rezervisana samo za muškarce. Čast izuzecima, ali i većina žena verovatno bi radije provela dan na kafici s prijateljicom nego čisteći.

S jedne strane, mnoge žene se žale kako je sve na njima, ali s druge, htele to da priznaju ili ne, većinu poslova u kući radije preuzimaju na sebe jednostavno zato što misle da su u tome brže, spretnije i bolje od muškaraca. Kako ga, taktički mudro, uveriti da on u stvari ne mrzi čišćenje baš u tolikoj meri? Možda pravi odgovor leži u – jednostavnosti čišćenja.

Sve čisto za 10 minuta

- Uklonite sve stvari s radne površine i prebrišite je razređenim univerzalnim sredstvom za čišćenje. Pre nego što vratite stvari na mesto, radnu površinu dobro isperite vodom. Na isti način očistite i pločice na zidu i kuhinjskom podu.

- Sudoperu takođe morate čistiti i dezinfikovati. Univerzalno sredstvo za čišćenje sipajte i u slivnik kako biste uništili bakterije, ali i neprijatne mirise i naslage masnoće. Nakon 2-3 minuta temeljno isperite čistom vodom.

- U kuhinji se između fuga često nakuplja masnoća. Osim sredstvima za čišćenje, možete da pokušate da ih očistite toplom vodom u koju ste dodali pola kašičice sode bikarbone. Ako su nekad bele fuge između pločica postale sive, pokušajte da ih očistite starom četkicom za zube i sredstvom za izbeljivanje veša. U trenutku će bela boja ponovo zablistati.

- Ostavu i kuhinjske ormare čistite higijenskim sprejom za čišćenje bez hlora. Operite ih temeljno spolja i iznutra i pripazite da očistite svaki ugao ili udubljenje. Ostavite vrata otvorena, a namirnice vratite na police tek nakon što se ormar potpuno osuši.

- Nerđajuće čelično posuđe i plastične posude vremenom gube izvornu boju i sjaj. Obrišite ih razređenim univerzalnim sredstvom za čišćenje ili ih potopite u razređenu tečnost nekoliko minuta i zatim isperite.

U kupatilu čisti WC – šolja i tuš

- Kad bi vaš muškarac znao da kupatilo može da očisti bukvalno za desetak minuta, možda bi se češće prihvatao tog posla. Jer, šta je pet minuta „žrtve” u poređenju sa lošom voljom partnerke?

- U kupatilu uvek držite univerzalne vlažne maramice kojima se u nekoliko sekundi mogu očistiti WC-daska i šolja, umivaonik i slavine. U WC-šolju sipajte sredstvo za čišćenje i dezinfekciju, ostavite da deluje nekoliko minuta, pa isperite uz upotrebu WC-četke. U međuvremenu to isto učinite sa kadom i umivaonikom. Inače, četku za WC-šolju čuvajte u razređenom univerzalnom sredstvu za čišćenje i promenite tečnost nekoliko puta nedeljno. Neka vam postane ritual da svako veče u WC-šolju sipate neko gusto sredstvo za čišćenje (ne zaboravite i deo ispod ruba). Ostavite da deluje celu noć – uništiće bakterije, ali će i prostor veoma prijatno zamirisati.

- Tuš-kabinu redovno perite univerzalnim sredstvom za čišćenje kako biste uništili bakterije i odstranili eventualne mrlje od buđi. I zavesa tuš-kabine može da bude veoma prljava i plesnjiva. Sprej za čišćenje s higijenskim efektom odstraniće svu prljavštinu, a i očistiti higijenski zavesu tuš-kabine ili kade.

- Kako bi vaše pločice u kupatilu i kada što duže ostali sjajni, nakon tuširanja obavezno ih obrišite suvom krpom (ne treba vam više od dva minuta) kako biste ih osušili od vode i izbegli mrlje koje se stvaraju od vlage i ostataka prljavštine. Pri tom ne zaboravite povremeno (bar jednom nedeljno) da operete i posudu za sapun, kao i čašu u kojoj držite četkice.

Blistav šporet

- Univerzalnim sredstvom za čišćenje možete da čistite sve vrste sudopera, i one od nerđajućeg čelika i one od plastike, kao i sve plastične površine.

- Nakon kuvanja odmah očistite šporet, jer ako to učinite naknadno, mrlje od masnoće skoriće se, pa ćete ih teže ukloniti.

- Za brzo i efikasno čišćenje možete da koristite neko higijensko sredstvo za čišćenje bez hlora sa raspršivačem. Tim sredstvom možete očistiti i mašinu za posuđe i aspirator. Ako kantu za otpatke držite u kuhinjskom ormaru, treba da dezinfikujete ceo ormar, a ne samo kantu, sprejom za čišćenje s higijenskim efektom.

Pomoć štapića

Mnogi često zaboravljaju da očiste gumu na vratima frižidera, a ona je odlično mesto za razvoj bakterija i buđi. Najbolje ćete je očistiti sredstvom za čišćenje koje sadrži izbeljivač. Štapići za uši natopljeni u to sredstvo pomoći će vam da očistite i prevoje na gumi.

Kako da odaberete pravo sredstvo

Višenamensko dezinfekciono sredstvo za čišćenje istovremeno čisti i dezinfikuje, ali i uništava sve poznate mikroorganizme. Možete ga koristiti nerazređeno ili razređeno na svim površinama.

Sprej za čišćenje s higijenskim efektom uništava bakterije i čini površine higijenski čistim. Pogodan je za upotrebu i u kupatilu i u kuhinji.

Gel za odstranjivanje kamenca u WC-šolji gušći je od bilo kojeg drugog sredstva za uklanjanje kamenca, a duže i deluje.


Izvor


Article viewed 2705 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak