Trpezarija, mesto okupljanja

Blic
Trpezarija, mesto okupljanja


U prošlosti centralno mesto za okupljanje porodice bio je sto za ručavanje. Tu su se provodili zajednički trenuci, primali gosti i obedovalo. U salonskim stanovima predratne izgradnje, centralna prostorija u stanu je trpezarija.
Današnja trpezarija je neformalna i najčešće spojena s dnevnom sobom ili kuhinjom. Duh klasične i tradicionalne trpezarije se izgubio.


Već odavno je popularan trend spajanja kuhinje sa dnevnom sobom, pa se trpezarijski sto postavlja između ova dva prostora. Često šank ili kuhinjsko ostrvo, koji razdvajaju dnevnu sobu od kuhinje, služe kao sto za ručavanje. Za koji god se tip trpezarije opredelite postoje opšta pravila za ovu vrstu prostora.


Prvo je bitno da izaberete adekvatan sto, shodno obliku prostorije. Za kvadratne prostorije praktičniji je okrugli sto, dok u izduženim prostorijama bolje pristaje pravougaoni sto. Drugo pravilo je odabrati sto odgovarajuće veličine. Ukoliko će služiti samo za obedovanje članova porodice, dovoljno je da ima broj mesta koliko i članova porodice. Ukoliko za trpezarijskim stolom volite da okupljate prijatelje izaberite veći sto. Treće pravilo je vezano za biranje materijala od kojeg je sto.

 

Za male prostorije birajte staklene stolove. Njihova transparentnost dodatno ne smanjuje prostor. Kod okruglih stolova uvek su praktičniji stolovi sa centralnom nogom u sredini i oni u tom slučaju mogu biti i plastični. Za velike stolove pravila za odabir materijala nema. Stvar je samo stila enterijera gde se sto nalazi.

 

Četvrta stvar je rasveta. Iznad trpezarijsko stola obavezno je imati rasvetu. To su obično lusteri, lampe visilice... Obedovanje zahteva jače osvetljenje, stoga rasveta mora biti direktna. Peto pravilo je vezano za boje. Preporuka je da birate tople tonove za trpezariju. One stimulišu druženje, okupljanje i otvaraju apetit. Naravno nije pogrešno odabrati i neki hladan ton. Stvar je ukusa. Ukrasite zidove dekorativnim tapetama, uveselite prostor šarama.


Kod odabira stolica ukoliko ste tradicionalniji tip birajte stolice slične stilu stola koji ste odabrali. Ukoliko želite dodatno da razveselite prostor kombinujte različite stilove stolica ili različite materijale i boje. I za kraj ne zaboravite detalje. Oni su ti koji vam mogu uneti dozu romantike, glamura, ležernosti u prostor. Dekorišite prostor zanimljivim slikama, svećama, vazama, cvećem...


Izvor


Article viewed 6347 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak