Životni prostor možete povećati malim trikovima

zena.blic.rs
Životni prostor možete povećati malim trikovima


Mudrim izborom nameštaja i poigravanjem s namenom različitih prostorija, i stan male kvadrature može da izgleda prostranije. Nudimo vam neka funkcionalna i maštovita rešenja.Ništa ne deluje tako efektno i raskošno u stambenom prostoru kao - prazan prostor. Nažalost, on je i najskuplji, jer najlakše je dočarati luksuz širine i prostranosti u velikoj kući ili stanu. U malom prostoru, zatrpanom nameštajem, gde se ukućani sudaraju međusobno i sa stvarima, to je težak poduhvat, ali arhitekte tvrde da prostor možete vizuelno povećati različitim zahvatima. Evo njihovih saveta:

- Ako je visina tavanice veća od standardnih 2,60 m, možete razmisliti o ugradnji spuštenog plafona koji, pored estetskog, ima i ekonomski efekat uštede u grejanju. Prostor iznad spuštene tavanice može se iskoristiti za odlaganje ređe korišćenih stvari i vansezonske garderobe.
- Iskoristite policu ili šank kao lažnu pregradu koja će prostor podeliti na više malih udobnih celina.
- Kuhinjska vrata zamenite kliznim ili harmonika-vratima.
- Zamenite kadu tuš-kabinom, uštedećete na prostoru i na energiji.
- Ugradite velika ogledala na zidove i vrata velikih plakara.
- Nameštaj koji se rasklapa (krevet, pomoćne stolice, kuhinjska radna površina koja se izvlači poput fioke) znatno štedi prostor.
- Maksimalno koristite prirodnu svetlost, omogućite da se što više prostire kroz sve prostorije.
- Umesto pregradnih zidova, koristite staklene pregrade sa zamućenim ili teksturiranim staklom.
- Pri krečenju koristite svetle boje, a po potrebi i vizuelne efekte (uzdužne, odnosno poprečne šare ili teksturu) da istaknete pojedine dimenzije prostorije.

Izvor


Article viewed 3899 times