Kako kuću za odmor pretvoriti u oazu s dušom?

net.hr
Kako kuću za odmor pretvoriti u oazu s dušom?


Opremite svoju 'morsku rezidenciju' komadima namještaja koji će u njoj naći svoje konačno boravište. Odaberite stare, oronule komade, dajte im novi sjaj ili onim u izvrsnom stanju udahnite dah rustikalnosti. Još pokoji ukrasni predmet i vaša kućica je spremna za vas.
Mnogi se odlučuju pri adaptaciji stana ili kuće sve nepotrebne komade namještaja baciti na odlagalište otpada ili dopremiti u vikendicu.

Upravo te odbačene komade i predmete možete iskoristiti za uređenje vaše kuće na moru ili vikendice u gorju. Učinite ih mjestom na koje rado odlazite.

Uvijek odabirite prirodne materijale: kamen, ciglu i neodoljivo drvo. Ako si možete priuštiti, u kuhinji imajte veliki drveni stol i klupe, a što se ostatka namještaja tiče, neka bude jednostavan, najčešće bez ukrasa.

Odlučite li se za nelakirano drvo, dobit ćete dojam topline i ljepote netaknute prirode. Kada je riječ o odabiru tekstila, neka bude vuna, lan, seljačko sukno, pamuk ili juta, a boje prostorija treba pratiti prirodne nijanse.

Kako kuću za odmor pretvoriti u oazu s dušom?
'Igraju' sve nijanse smeđe boje, zelene, narančaste, plave i crvene boje, ali i bijela - koja je apsolutna vladarica, krem ili blage pastelne boje.
A kako na jednostavan i jeftin način urediti prostorije?

Kako kuću za odmor pretvoriti u oazu s dušom?
Stvar je u detaljima. Na zid možete postaviti staru ribarsku mrežu, drveni kotač, bačve, stari zahrđali alat, starinski bicikl i naravno fotografije i slike.

Kako kuću za odmor pretvoriti u oazu s dušom?
Uvijek je dobrodošla drvena škrinja i nezaobilazni zemljani vrčevi, oslikani keramički tanjur i lavanda.

Kako kuću za odmor pretvoriti u oazu s dušom?
U dvorištu osim zemljanih vrčeva, možete stari bicikl pretvoriti u držač za cvijeće.

Kako kuću za odmor pretvoriti u oazu s dušom?


Rasvjeta neka bude ugodna i ne prejaka, po mogućnosti postavljena uz sam strop prostorije dok se na komode, stol i u prozor mogu staviti stare petrolejske lampe i debele svijeće.

Kako kuću za odmor pretvoriti u oazu s dušom?
Sve ukrase možete pronaći na tavanu, u podrumu ili na odlagalištima glomaznog otpada, a to se odnosi i na komade namještaja.

Ukoliko svoje malo 'bogatstvo' pronađete na odlagalištima, potrebno ih je očistiti, oprati i udahnuti im bojanjem i lakiranjem novi život.

Kako kuću za odmor pretvoriti u oazu s dušom?
Evo nekoliko savjeta kako namještaju podariti novi izgled predmetima i komadima namještaja.

Svaki predmet, nakon što ste pobrusili papirom i odstranili sve nepravilnosti i ostatke boje, premažite kistom u dva sloja.

Nakon sušenja, uzmite brusni papir granulacije 300 i nježno pređite preko svih rubova, ali imajte na umu da ne smijete biti pregrubi jer ćete oštetiti drvo.

Drugi način je da, prije bojanja, akrilnom bojom premažete rubove glicerinskim sapunom ili običnom voštanom svijećom što će onemogučiti zadržavanje boje na rubovima. Nakon bojanja, krpicom prijeđite preko rubova namještaja ili predmeta.

Kako kuću za odmor pretvoriti u oazu s dušom?
Želite li da namještaj izgleda nejednako istrošen, pobrusite drvo finim brusnim papirom. Tada nanesite vosak na željena mjesta i naravno rubove (na taj način postići ćete da se boja na tim mjestima slabo primi).

Tada spužvicom nanesite gornju boju i pustite neka se osuši. Iznova pobrusite, ali samo na mjestima gdje ste nanjeli vosak i ovaj put vrlo nježno.
Brušenje papirom ima veliku ulogu jer se upravo na taj način skida samo površinski sloj.

I završni potez – prelakirajte cijeli komad namještaja bezbojnim lakom radi zaštite.

Ovaj način uređenja namještaja možete primijeniti i kod starog oronulog komada, ali i kod komada namještaja koji je u izvrsnom stanju.

Razlika je u pripremi bojanja i lakiranja. Kod istrošenog komada, prvo se odstranjuju ostaci boje što se kod novog zamjenjuje samo laganim brušenjem.

Kod novih komada namještaja može se nanijeti patina, boja na bazi sintetičke smole, koja se može miješati i s uljem, a daje starinski, antikni izgled.

Nanosi se kistom ili krpicom, ovisno je li na uljnoj bazi. Možemo dobiti razne nijanse brisanjem krpicom dok je mokra.
Suši se na zraku, ako ju želimo lakirati, potrebno je pričekati desetak dana.

Izvor


Article viewed 5074 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak