Obojite enterijer afričkim žarom

enterijer.ba
Obojite enterijer afričkim žarom


Ukoliko svoj dom želite urediti u afričkom stilu, onda morate znati koje su to tradicionalne vrijednosti iz različitih kultura 'crnog kontinenta'.Od primitivnih, plemenskih kreacija preko elegantnih, dragim kamenjem kreiranih ornamenata, ... stvarno je mnogo elemenata koji se mogu uklopiti u vaš enterijer.

Ovdje ćemo navesti opcije dizajna u afričkom stilu koji polazi od jeftinog i svima prihvatljivog, pa sve do onog vrlo skupog, uz ideje za 'uradi sam' projekte koji odražavaju afričku umjetnost mnogih zemalja. Od Maroka do Egipta, od Siera Leonea do Južnoafričke Republike... Mnogo je različitih stilova i tema koji će ambijent vašeg doma, odnosno odabrane prostorije, obojiti strašću Afrike.Dnevni boravak u egipatskom stilu

Za formalan dnevni boravak razmotrite egipatske motive iz vremena faraona i piramida. Za stolnjake i prekrivače birajte visokokvalitetni egipatski pamuk sa egipatskim motivima. Kada je riječ o namještaju, stolice u obliku trona sa nogama u obliku lavljih šapa pravi su odabir.

Ako pak govorimo o egipatskoj ornamentici, izbora je stvarno mnogo. Od cvijetnih motiva na rukohvatima i nogama namještaja, preko plemenskih lančanih motiva, sve do skupocjenih kreacija od dragog kamenja. Ako soba ima kamin, oslikajte ga ornamentima koji odgovaraju ambijentu Nefertite, Ramzesa ili Tutankamona. Možete čak angažirati umjetnika koji će vam oslikati stakleni dio kamina motivom sa Nila, možda čak i cijeli zid...

A ako se u vašem dnevnom boravku nađe i koja škrinja ili niski stolić, prekrijte ih reprodukcijama egipatskih, oslikanih papirusa sa hijeroglifima, na šta ćete staviti staklo. Na staklenu površinu možete postaviti glinene vrčeve u kojima ćete držati rolne papirusa, statue Sfinge ili nekog od faraona.

Za ambijent dnevnog boravka okrenutog porodici odaberite neki iz velikog izbora plemenskih dekora. Odaberite ebanovinu ili namještaj od tamnog drveta u kombinaciji sa crnom kožom. Za dekor jastuka dobar izbor je simulacija šara gepardovog, leopardovog ili zebrinog krzna, čak i neki od plemenskih motiva. Drveni parket visokog sjaja zahvalna je podloga za životinjsko krzno koje možete koristiti kao podni prekrivač. Na zid objesite primitivna oruđa i plemenske maske i oružje. Veliki afrički bubanj sa staklenom pločom na vrhu zamijenit će stolić za kafu.

 

Kuhinja i trpezarija

Kuhinja ili trpezarija može pratiti temu iz lova ili plemenskog skupa, objedinjujući zemljane sudove i predmete od keramike. Postavite korpice sa voćem i na taj način istaknite jednostavnost i jedinstvenost dizajna. Svijetli stol sa gronjom površinom od isprepletene trske, stolice sa naslonima i sjedištima također od trske svakako će unijeti dah Afrike. Za potpuni ugođaj, kuhinju od trpezarije odvojite vratima od trske. Koristite posuđe živih boja sa motivima voća i povrća.
Marokanski dekor u spavaćoj sobi

Za spavaću sobu preporučujemo marokanski dekor. Mavarski lukovi ujedinjeni sa niskim krevetima i svilom, te ostalim marokanskim tkaninama učinit će ovu prostoriju istinskim hramom romantike.

Svjetlije boje uparene sa bakrenim drangulijama i bižuterijom doprinijet će autentičnosti marokanskog ambijenta. Korak dalje je uklanjanje vrata na plakarima, na čije mjesto možete okačiti paravane. Uokvirite razglednice gradova poput Marakeša i Kazablanke i okačite ih na zid. Mala ogledala sa utisnutim dragim kamenjem vašim zidovima spavaće sobe dat će posebnu draž.Drugi model dekoriranja spavaće sobe može biti životinjska tema sa životinjama afričke džungle. Zid iznad uzglavlja oslikajte scenom iz Konga. Pri izboru posteljine držite se afričkog platna jarkih boja. Razmotrite oslikavanje i okolnih zidova. Svjetlije boje flore savane pogodne su i za zidove dječije sobe.

Kupatilo

Konačno, pretvorite vaše kupatilo u pustinjsku oazu. Kako biste je učinili svježijom i prozračnijom, birajte boje pustinje uz tragove plave i zelene. Motiv palminog drveta je logičan i prikladan izbor kao vodeći motiv na podnim prostirkama i peškirima. Keramičke pločice podijelite bordurom sa afričkim ornamentima.


Izvor


Article viewed 4367 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak