Dekoracija plafona

novosti.rs
Dekoracija plafona


Savremeni trendovi u enterijeru posebnu pažnju posvećuju plafonima. Dekorateri ga često ulepšavaju gipsanim pločama, ornamentima i ukrasima.Savremeni trendovi u enterijeru posebnu pažnju posvećuju plafonima. Dekorateri su shvatili koliko je ovaj deo kuće bitan za celokupni utisak, zato ga često ulepšavaju gipsanim pločama, ornamentima i ukrasima. Na takvoj površini osvetljenje bolje dolazi do izražaja, bilo da su u pitanju moderni i klasični lusteri ili popularne "mačje oči".

Stručnjaci za uređenje najčešće predlažu da se plafon "spusti" uz pomoć gipskartonskih ploča, koje predstavljaju prirodan i zdrav način oblaganja stambenog objekta. U kombinaciji sa mineralnom vunom odličan su izolator (toplotni i zvučni) i tako štede kućni budžet smanjujući troškove grejanja i hlađenja prostorije. Ovakva plafonska obloga ima identičnu pe-ha vrednost kao ljudska koža, nema miris, porozna je i u zatvorenom prostoru reguliše vlažnost vazduha.

Ipak, možda je najveća prednost gipskartonskih ploča to što mogu da se oblikuju prema želji vlasnika i nameni prostora kao i to što su pogodne za ugradnju rasvetnih tela i grejnih instalacija. U skriveni prostor između obloge i plafona može da se smesti ventilacija ili rasveta koja emituje prigušeno, romantično svetlo.

"Spušteni" plafoni najlepše dolaze do izražaja u prostorijama sa visokom tavanicom. Odlično su rešenje i za stare objekte jer efikasno oblažu oštećene i neravne plafone.

U stanovima gde su zidovi uobičajene visine, stručnjaci savetuju da se gips postavi samo na delu tavanice, tačno u sredinu, iznad trpezarijskog stola ili garniture za sedenje. Može da bude u obliku kruga, kvadrata, elipse...

Osobe koje vole jače osvetljenje, mogu da gipsom uokvire čitav plafon na pregibu sa zidovima i postave male lampice odnosno "mačje oči" koje će imati funkciju ambijentlane i dopunske rasvete.

 


Izvor


Article viewed 6415 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak