Ogledalima možete da povećate prostor: Nudimo vam sjajne ideje

zena.blic.rs
Ogledalima možete da povećate prostor: Nudimo vam sjajne ideje


Postavljena na pravom mestu, ogledala uvećavaju ili osvetljavaju prostor, dok na pogrešnom zidu dupliraju ono što u kući želite da sakrijete.Još je Luj XIV, želeći da učini svoj dom većim, raskošnijim i bogatijim, otkrio potencijal ogledala u dizajniranju enterijera. Maštovitom igrom ogledalima postižu se zanimljivi efekti isticanja oblika i boja u prostoru, ali i prikrivaju njegovi nedostaci.
Ogledala unose svetlost u dom i ne samo da stvaraju iluziju većeg prostora već i kreiraju optička iznenađenja.
Tako jednostavno, a tako efektno. Naravno, ako ih postavite na pravo mesto. Odaberite originalno ogledalo, dizajna i oblika po vlastitom ukusu, domišljato ga uklopite u prostor i uživajte u efektima koje stvara.

 

TREBALO BI DA ZNATE
Pre nego što odaberete ogledalo, imajte na umu da veliko i dobro postavljeno može gotovo da udvostruči količinu svetlosti u sobi. Ipak, mogu stvoriti i neprijatne odbleske. Neće vam biti prijatno ako ga postavite nasuprot prozora okrenutih ka jugu ili zapadu. 
Poželjno je da bude dovoljno veliko, neoštećeno i iz jednog komada jer tzv. mozaik ogledalo prelama odraz, a to može biti neprijatno. Može biti uramljeno ili bez rama, ali s kvalitetno izbrušenim ivicama.

 

PRAVILA ZA POSTAVLJANJE
* Veoma je bitno da ogledalo radi za vas, a ne protiv vas, to znači da je potrebno da ga postavite na mesto s kog će na najbolji način reflektovati svetlost i prostor u kom se nalazi. Okačeno u blizini prozora, ogledalo će tamnoj prostoriji pružiti više svetlosti i učiniti je većom. Ako se u njemu ogleda osunčan prozor, efekat će biti još bolji.
* Ogledala su najmoćnije oružje ukoliko želite da prostor učinite vizuelno većim. Recimo, postavite ih između dva prozora na istom zidu i, ma kako ta površina bila mala, prostor će delovati mnogo šire.
* Međutim, s postavljanjem ogledala morate biti veoma oprezni jer će se, ukoliko ga stavite na pogrešno mesto, u njegovom odrazu duplirati i ono što ne želite – poput neraspremljene spavaće sobe, posuđa u kuhinji ili pretrpanog čiviluka u hodniku. Dakle, postavit

e ga naspram zidova na kojima nema mnogo predmeta.
* Možete ga okačiti tako da reflektuje neki zanimljivi detalj ili skulpturu i da na taj način oživljava celi prostor dajući mu sasvim novu dimenziju.
* Ne sme biti postavljeno previsoko. Idealno je ono koje stoji u visini očiju, osim ako ne odlučite da ceo zid obložite ogledalima, čime ćete uneti duh glamura u vaš dom.
* Ako želite više prirodnog ambijenta u prostoru, najbolje je da ga postavite naspram prozora ili terase kako bi se u njemu reflektovalo ono što imate na terasi ili u dvorištu. Ili ga smestite u deo sobe gde držite biljke. Daće vašem ambijentu zanimljiv efekat.

 

SAVET: PAŽLJIVO LEPITE
– Ljudi kupuju ogledala za različite namene i, zavisno od njihovih potreba, sečemo ih i obrađujemo na različite načine – rekla nam je Biljana Ilić iz preduzeća „Glas invest“ iz Bariča. Danas mnoge zemlje proizvode kvalitetna ogledala, a kod nas su najzastupljenija ona iz Češke, Mađarske i Kine. Zavisno od obrade, cena se kreće od 1.500 do 2.000 dinara po kvadratnom metru. Ogledalo se može grublje ili finije izbrusiti po ivicama, ali se na njemu mogu oboriti ivice pod blagim uglom, takozvana fazeta. Ako sami želite da pričvrstite ogledalo direktno na zid, naša sagovornica savetuje da koristite neutralni silikon koji neće oštetiti naličje ogledala. Ukoliko je ogledalo pak veliko i teško, lepite ga kombinujući silikon i dvostruko lepljivu traku.

DIZAJN
Danas postoje najrazličitije dizajnirana ogledala koja odgovaraju zahtevima gotovo svakog prostora i ukusa. Ako preferirate tradicionalni stil, odaberite antikvarna ogledala s bogatim, izrezbarenim, stilskim metalnim ramovima, s rustičnim drvenim okvirima u duborezu, ovalnog oblika. Ukoliko ste čovek 21. veka, ram od plastike, kovanog gvožđa ili nekog šarenog desena, ogledala različitih pravilnih i nepravilnih oblika bez rama savršeno će se uklopiti u vaš moderno uređen prostor s futurističkim detaljima.

Svetlija soba
Postavite ogledalo u blizini prozora, sunčevi zraci će se odbijati o njega i imaćete duplo više prirodnog svetla u sobi.
Treća dimenzija
Da bi prostor dobio treću dimenziju, jedan zid ofarbajte tamnijom bojom, pa na njega postavite ogledalo.
Šire predsoblje
Uzan hodnik vizuelno ćete proširiti ako postavite ogledalo preko celog zida. Zidove možete da okrečite i svetlom bojom, a ogledalo postavite na vrata plakara.
Duplo lepo
Ako ogledalo postavite nasuprot slike, biljke ili neke zanimljive skulpture koji će se u njemu ogledati, dupliraćete lepu scenografiju.
Viši plafon
Postavljanjem ogledala na plafon prostor će vizuelno delovati više.


Izvor


Article viewed 4258 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak