Kako izgleda život u e-kući

mondo.rs
Kako izgleda život u e-kući


Na Međunarodnom sajmu elektronike (IFA) u Berlinu predstavljena je prva elektronska kuća u kojoj inteligentnim sistemom umreženosti stanovanje u njoj dobija potpuno novu dimenziju: više udobnosti, više sigurnosti, ili nove mogućnosti za štednju električne energije."Umreženo življenje nije budućnost, to je sadašnjost. Sve što danas možete videti u e-kući, raspoređeno na 100 kvadratnih metara u sedam soba, primjenjivo je već u svakodnevnom životu", kažu iz Centralnog nemačkog udruženja za elektroniku i informacione tehnologije (ZVEH), preneo je Dojče vele.

"Sezame, otvori se" moto je odmah na ulazu, bar za one koji su ovlašćeni, što senzor za otisak prstiju pored ulaznih vrata odmah prepoznaje.

Kada ste na putu, zahvaljujući kameri možete videti ko vam stoji ispred vrata, možete čak i komunicirati s njim i reći mu da niste kod kuće. Ili, ako je na primer poštar, možete mu otvoriti vrata, reći da pošiljku ostavi na podu i samo za sobom zatvori vrata, objašnjavaju stručnajci na sajmu.

"Nama je važno da i iz daleka, putem Interneta, možete videti i paziti svoj dom. Bez obzira na to gde se nalazite u svetu, da li sedite u nekom pariskom kafiću ili šetate San Franciskom, preko web-kamera možete baciti pogled u svoju kuću i čak isključiti svetlo u njoj ili slično", kaže Petra Smieder iz ZVEH-a.

Cela kuća opremljena je najmodernijom tehnologijom, počevši od trodimenzionalnih televizora u dnevnom boravku, pa do brojnih ekrana na zidovima, preko kojih dodirom možete dobiti pregled svih prostorija i tako ustanoviti da li je na primer u kuhinji šporet upaljen, da li mašina za veš još radi i slično. Uz to, "smart-grid" tehnologija omogućava uštedu novca za električnu energiju - kada je recimo negde u kući otvoren prozor, grejanje se automatski isključuje.

"Mašina za veš putem Interneta sama saznaje kada i koja je najpovoljnija tarifa električne energije. Znači, ukoliko je struja najjeftinija noću u tri sata, a vaša mašina spremna za pranje, ona će se upravo tada sama od sebe uključiti", objašnjava Smieder.

"Cilj ovog sajma je da se običnim ljudima približi elektronska kuća. Na sajmu smo naišli na veliku potražnju i interes potrošača, što nas naravno raduje, jer stičemo utisak da se umreženo življenje dopada potrošačima", ističu izlagači.

Izvor


Article viewed 3374 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak