Pametni prozori i kod nas

politika.rs
Pametni prozori i kod nas


Tehnologija nezadrživo napreduje ali ne samo u sferi visoko sofisticiranih elektronskih uređaja već i u običnim stvarima koje „život znače”. DDokaz za ovo su i nova generacija električnih krovnih prozora, „pametnih” kako ih još zovu, koje sada možete podešavati, zatvarati iz bilo koje tačke stana daljinskim upravljačem. Novu generaciju krovnih prozora možete programirati kad da smanje ili povećaju volumen otvora i dopuste ili ne manji ili veći dotok hladnog noćnog vazduha pred jutro kako bi se probudili u toploj sobi. To isto važi i ako krenete na odmor jer će vaš prozor „misliti” za vas i u određenom programu propuštati ili ne dotok spoljnog vazduha u prostoriju. Više ne morate panično da jurite kući pred oluju i letnji pljusak zbog panike da će vam se podići parket i uništiti soba ukoliko ste zaboravili da zatvorite svoj krovni prozor. Čim budu pale prve kapljice na staklo on će se automatski zatvoriti i sprečiti štetu zbog koje ste ranije u panici gledali u nebo izigravajući meteorologa amatera. To isto važi i za roletne koje senzorima reaguju na previše ili premalo svetla u sobi od zadate vrednosti a opet mogu se podesiti da se u određeno doba dana zatvaraju ili otvaraju nezavisno od vrednosti koje očitavaju senzori. Takođe, možete namestiti vremensko odlaganje za zatvaranje prozora, ako, na primer želite da provetrite kuhinju na deset minuta dok kuvate, prozori će se sami za to pobrinuti, a vi se možete koncentrisati na remek-delo svog kulinarstva.

Način na koji ćete programirati svoje prozore ili roletne može zavisiti od praktičnih potreba, godišnjeg doba ili, jednostavno, vašeg raspoloženja. Isto tako, vrlo je lako da na vaše električne krovne prozore postavite dodatke koji će odgovarati vašim individualnim potrebama. Korišćenjem samo jednog daljinskog upravljača, možete kontrolisati jedan ili više krovnih prozora, venecijanere ili čak osvetljenje i temperaturu roletne iz bilo kog dela stana. Funkcionalnost daljinskog upravljača se bazira na sigurnoj radio tehnologiji koja se slaže sa bežičnim hemokontrol sistemom i omogućava vam da podesite najbolje moguće osvetljenje i temperaturu u prostoriji kombinujući komande za krovne prozore, i osvetljenje. Displej na daljinskom upravljaču vam takođe pruža informacije o tome da li su krovni prozori otvoreni ili ne, i da li su spoljašnje i unutrašnje roletne podignute ili spuštene.

Dakle, više nema potrebe da šetate po celoj kući zatvarajući prozore ili spuštajući roletne kada izlazite. Stoga, možete sebi podesiti sve na optimalni nivo, u zavisnosti od spoljašnjih uslova, a pri tom i uštedeti energiju. Poslednja modeli najskupljih varijanti imaju ugrađena foto osetljiva stakla, kao kod poznatih marki naočara za sunce, staklo se zatamnjuje što je veća koncentracija svetlosti. Uskoro, verovatno ćemo moći da gledamo i TV programe na prozorima jer se već ispituju integrisani modeli koji će u budućnosti zaista biti naš „prozor u svet”.


Izvor


Article viewed 1302 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak