Do 2050. orman će nam prati odeću, a kuhinja sama kuvati

savremena zena
Do 2050. orman će nam prati odeću, a kuhinja sama kuvati


Švedski proizvođač kućnih uređaja „Elektroluks“ fokusirao se na kreativna rešenja za kompaktan život. Rezultat je osam finalnih ideja, a najbolja će biti proglašena 23. septembra.Pošto gradovi postaju prenaseljeni, raste i potreba da se nađu rešenja za unutrašnji dizajn koji će bolje organizovati životni prostor. Istraživači upozoravaju da će do 2050. broj globalne populacije dostići devet milijardi stanovnika, od čega će 74% ljudi živeti u gradovima.

Skrivena kuhinja
KACIGA Ideja je virtuelno realni koncept koji stanarima omogućava da zamisle da su u kuhinji i da spremaju omiljeno jelo, umesto da to zaista i rade. Korisnikove misli se putem kacige prenose do kuvara-robota koji sprema zamišljena jela, ali u stvarnoj kuhinji i sa stvarnim sastojcima. Kaciga zamenjuje potrebu za kuhinjskim aparatima.

Puž
TEMPERATURA „Puž” radi tako što ugrađeni senzori detektuju tip hrane koji je u loncu ili tiganju, nakon čega počinje zagrevanje uz automatsko prilagođavanje vremena i temperature. Veličina i raznovrsnost „Puža“ je takva da se može staviti direktno u lonac ili tiganj.

Ugradni elementi
JEDINICA Ugradni, zidni aparati omogućavaju različite oblike kuvanja, hlađenja, klimatizovanja, osvetljenja i smanjenje prostora. Aparat bežičnim putem izvlači snagu kroz „powermat“ tehnologiju na zidu, koja se po potrebi dopunjava solarnom energijom. Višestruke jedinice i površine automatski rade zajedno putem bežične mreže.

Ekološki čistač
KAPSULA „Ekološki čistač” je prenosiva mašina za sudove, a u isto vreme koristi i ultrazvučne talase da jonizuje hranu i pretvori je u otpad. Koncept predviđanja da će buduća hrana biti u kapsulama.

Robotizovani frižider
GEL Ovaj „bio robot” je četiri puta manji od običnog frižidera i nema vrata i police. Hranu u frižideru drži gel koji upija mirise i koji oko namirnice stvara poseban prostor. Sva hrana, piće i ostali proizvodi su lako dostupni, a čuvaju se pojedinačno na njihovoj optimalnoj temperaturi. Frižider je prilagodljiv, pa ga možete okačiti čak i na plafon.

Čist orman
VEŠ Kad dođete kući, odeću odlažete u ormanu koji će je oprati. Na materijalima se skeniraju fleke i čiste u skladu sa molekularnom tehnologijom koja uklanja nečistoću i mirise. Koncept zamenjuje korpu za veš, mašinu za veš i sušilicu.

Spuštena mašina za veš
ŠTAP Ova sprava kombinuje mašinu i korpu za veš. Korpa za prljav veš se stavlja na energetski štap koji zauzima malo prostora i koji uz pomoć pare detaljno pere veš.

Spoljni frižider
KLIMA Spoljni frižider postavlja se direktno na zid zgrade. Hrana se zimi čuva na terasi da bi se uštedeo prostor i energija, a niske temperature obezbeđuju odgovarajuću klimu za stvari iz frižidera. S druge strane, kada je vreme toplo, sunce pretvara svetlost u energiju kroz solarni panel.


Izvor


Article viewed 3205 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak