Dilema pri uređenju doma - dizajn ili funkcionalnost?

poslovnazena.biz
Dilema pri uređenju doma - dizajn ili funkcionalnost?


Pravilno i funkcionalno uređen dom olakšaće i učiniti ugodnim stanovanje i obavljanje svih kućnih aktivnosti.

Najuspešnija kombinacija pri uređenju doma je spoj dizajna i funkcionalnosti. Međutim, u praksi se često pojavljuju različiti problemi ili sukobi između želja i potreba što otežava pravilan odabir.

Savršeno dizajnirani komadi nameštaja, složeni u atraktivne prostore, koje često gledamo na stranicama časopisa, interneta ili tv-a, izazivaju divljenje i želju da  tako uredimo i sopstveni dom. Iako ponekad sam prikaz prostora ukazuje na određene nedostatke, osećaj prijatnosti, koji bi se javio pri boravku u njemu, je dominantan i svi nedostaci se čine zanemarivima. Želja je samo jedna – želim dom poput ovoga na slici!

Pravilno i funkcionalno uređen dom olakšaće i učiniti ugodnim stanovanje i obavljanje svih kućnih aktivnosti. Jednostavno održavanje, korišćenje i višenamenske mogućnosti organizacije prostora, podižu kvalitet stambenog prostora. Ne biti rob nameštaja i njegovog održavanja – parola je mnogih pojedinaca, koji na prvo mesto stavljaju isključivo svoj komoditet i neopterećenost stvarima oko sebe.

Dizajn, koji je svrha sam sebi, bez stvarne upotrebne vrednosti i mogućnosti primene u različitim sferama, gubi na svojoj vrednosti. Funkcionalnost, koja pri tome nema nikakvih estetskih vrednosti, prazna je i nezanimljiva. Spoj ove dve kategorije, daće savršenu kombinaciju, koja će stanovanje učiniti ugodnim i praktičnim.

Težnja pri uređenju doma treba svakako biti spoj dizajna i funkcionalnosti, koji će biti prisutni u različitim nijansama, zavisno od raspoloživog prostora, finansijskih mogućnosti, vašim navikama, itd.

Da biste mogli odabrati pravilan odnos dizajna i funkcionalnosti u vašem domu, potrebna je analiza načina života čitave porodice, prostorna analiza doma i finansijska konstrukcija, kojom ćete definisati sredstva za ulaganje. Naravno, potrebno je sagledati vlastite želje, jer dom uređujete za sebe, pa su time vaše želje postavljene visoko na listi prioriteta.

Način života porodice kao i starosno doba ukućana, vrlo su važan faktor pri uređenju doma. Porodica s malom decom kao i zreli parovi, koji žive sami, ali im u posetu često dolaze deca i unuci, moraju dati prednost funkcionalnosti.

Odabir elemenata u prostoru koji se lako održavaju i teže lome, postavljanje sigurnosnih elemenata, odabir obloženih materijala stolova i garnitura za sedenje koji se lako peru ili su tamnijih boja, izbegavanje elemenata s oštrim ivicama, izbegavanje staklenih predmeta i čupavih i dlakavih podnih prostirki, neke su od preporuka za navedene porodice.

Parovi s odraslom decom ili bez njih, samci kao i porodice koje imaju trajno angažovanu spremačicu, imaju puno više slobode pri odabiru između dizajna i funkcionalnosti, a prednost često daju dizajnu. Oni koji žele besprekorno uređen i uredan dom, bez problema će odabrati staklene elemente, tamnije podove visokog sjaja, tamniji nameštaj, svetle garniture za sedenje, visoki sjaj kuhinjskih elemenata, skupocene i krhke stone ili stojeće lampe, tuš kabine i umivaonike u staklu itd. Sve će biti u skladu s poslednjim modnim trendovima, ali će zahtevati svakodnevno održavanje i čišćenje.

Osim navedenih elemenata uređenja, u kojima je odnos između primenjenog dizajna i funkcionalnosti vaš lični odabir, postoje elementi kojima je primarna funkcionalnost tj. udobnost. Dizajn im je propratni faktor, koji će konačni proizvod učiniti kvalitetnijim. To se prvenstveno odnosi na odabir stolica i sedećih garnitura, kreveta i madraca kao i raspored i visinu kuhinjskih elemenata. Neudobno sedenje ili spavanje ostavlja dugoročne posledice na vaše zdravlje, a loš raspored kuhinjskih elemenata čini proces pripremanja hrane dužim i neugodnijim.

Veći stambeni prostori pružaju veće mogućnosti u poigravanju dizajnom, a manji prednost daju funkcionalnosti, jer je često u jednoj prostoriji organizovan ručak, boravak, spavanje i radni prostor. Finansijski faktor odrediće u kojoj meri će pojedinac primeniti skupoceni dizajnerski nameštaj ili samo pojedine elemente, koji u prostranijim domovima mogu biti svojevrsne skulpture u prostoru.

Bez obzira na vaš odabir i finansijske mogućnosti, budite svesni da dom uređujete za sebe i svoje potrebe, a ne kao ogledni primerak za goste koje želite zadiviti. Vaše želje, način života i potrebe moraju uvek biti na prvom mestu kako biste zaista uživali u svom domu!

Izvor


Article viewed 5825 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak