Trpezarija inspirisana Azijom

enterijer.ba
Trpezarija inspirisana Azijom


Uređenje i dekorisanje prostorija u azijskom stilu postalo je sve popularnije u zapadnom svijetu.Svi su oduševljeni njegovom jednostavnošću i suptilnim korištenjem materijala kao što su bambus i svila. Svilene tkanine, bogate i raskošne, uvijek će ostaviti dojam i biti zapažene, a sjajni, lakirani namještaj jednostavnih linija djeluje graciozno i uvijek je funkcionalan.

Da biste u vašu trpezariju unijeli atmosferu Azije, dovoljno je da pratite nekoliko sljedećih koraka.

Podovi

Najbolje će se uklopiti jednostavni drveni pod, kao i podovi od bambusa. Također, za prekrivanje podova mogu biti korištene i hasure od bambusa pri čemu morate uzeti u obzir njihovu osjetljivost ako planirate staviti stolice na nju.

A ako želite dobiti potpuni izgled tradicionalne azijske trpezarije, ne morati brinuti o izdržljivosti hasura, jer ćete tada postaviti velike jastuke za sjedenje oko niskog stola.

Zidovi

Da biste zadržali osvjetljenost i prozračnost prostorije preporučuje se korištenje tapeta od rižinog papira.

Rasvjeta

Osvjetljenje je jednako funkcionalno kada koristite viseću svjetiljku, kao i onu postavljenu na stol. U ovaj stil će se savršeno uklopiti lampa od rižinog papira koja se može kupiti po veoma povoljnoj cijeni.

Izgled prozora

Zavisno od toga da li će trpezarija biti formalnijeg ili ležernijeg izgleda možete koristiti svilene zavjese ili žaluzine napravljene od bambusa.

Namještaj

Za azijski izgled koji želite postići karakterističan je bogato lakirani namještaj, visokog sjaja, najčešće crn ili sa dodatkom crvene ili bijele boje. A što se tiče materijala koristite drvo, bambus ili ratan.

Dekorisanje

Mnoštvo je predmeta koji odgovaraju ovom stilu: reprodukcije na papiru ručne izrade, drvene rezbarije azijskih prizora, keramika, azijske biljke, kimona, lepeze, paravani. Čak i stolnjak jenostavnog azijskog uzorka može napraviti veliku razliku u prostoriji, dovoljnu da ne morate kupovati novi namještaj.

Stolno posuđe

Veliki je izbor keramičkih tanjira i zdjela koje će se uklopiti u ovaj stil. A za što upečatljiviji izgled izaberite jedan uzorak tanjira i upotpunite ga jednakim ili sličnim izgledom salveta, prostirki za stol, zdjela, štapića za jelo i poslužavnika.

Savjet: prvo odlučite želite li formalan ili ležeran izgled trpezarije inspirisane Azijom i tek onda počnite skupljati i kupovati dekorativne predmete.

Izvor


Article viewed 6189 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak