Galerija u stanu

enterijer.rs
Galerija u stanu


Galerija u stanu čini prostor atraktivnim i drugačijim od uobičajenog stambenog prostora. Galerija se može naći u potkrovlju u najvišem delu krova ili stanu gde je visina plafona veća od standardne. Uz pomoć galerijskog prostora može se dobiti dodatni m2 prostora za odmor, relaksaciju, rad ili hobi.
Galerija u stanu je veoma praktično rešenje kod malih stanova, najčešće garsonjera. Uz pomoć nje mogu se razdvojiti funkcije koje mali stan fizički ne može da primi u jednom nivou. Najčešće galerijski prostor služi kao spavaća soba, dok je donji nivo stana dnevna zona. U slučaju spavaće sobe visina galerije ne mora biti velika, može se svesti na minimum potreban za smeštanje kreveta i prilaz krevetu. Ukoliko vam je potrebna radna soba visina galerijskog prostora bi trebalo da je veća nego za potrebe spavanja. Radni kutak na galeriji pruža izolovanost i potreban mir za rad.

U zavisnosti od pozicije galerije i visine na kojoj se galerija nalazi, pristup može biti uz pomoć stepenica ili merdevina. Ako je galerija često korišćen prostor u toku dana praktičnije i sigurnije rešenje su stepenice. Stepenice mogu biti uske, jednokrake ili kružne i od različitog materijala. Često svaka galerija zbog svoje pozicije i specifičnosti iziskuje različite i posebno prilagođene stepenice tom prostoru.


Galerija u prostoru može stajati oslonjena na zidove ili podkonstrukciju. U tom slučaju prostor ispod galerije je prohodan i koristi se. Druga vrsta galerija se može formirati iznad neke prostorije koja ima manju visinu plafona od ostalog dela stana.


Galerijski prostor je idealan za vikendice. U vikendicama je uglavnom dominantan dnevni boravak pa se spavaći deo može razdvojiti, a da ipak ostane u sklopu celokupnog prostora. Tako je prostor lakši za grejanje u zimskom periodu.

Ukoliko se odlučite za ovakvu intervenciju u prostoru konsultujte se sa statičarom. Svaka galerija je slučaj za sebe i iziskuje određenu konstrukciju koja je nosi kao i vrstu materijala od koje je najbolje da se izvede. Takođe treba voditi računa o potrebnoj visini galerijskog prostora pa samim tim i isplativosti investicije.


Izvor


Article viewed 14375 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak