Feng Shui u uredu

sheportal.net
Feng Shui u uredu


Drevna kineska filozofija koja donosi mnoge blagodati, zove se 'Vjetar i voda' ili 'Feng shui'. Sam njen naziv odnosi se na način gibanja chi-energije, koja povezuje sve što postoji, piše kvalis.com. Među ostalim načelima Feng shuija, nalaze se yin i yang (pasivna i aktivna energija), pet elemenata (drvo, vatra, zemlja, metal, voda) i osam smjerova kompasa.Kineski carevi primjenjivali su principe Feng-shui-ja kako bi zaštitili svoj položaj, a u današnjem kontekstu možemo ga koristiti kao način reduciranja stresa na radnom mjestu, u svrhu traženja zaposlenja, povećanju radnog elana, uspostavljanja skladnog suživota s kolegama, povećanje kreativnosti, unapređenje karijere i sl. To je razlog zbog čega vodeće svjetske banke i kompanije koriste Feng Shui za uređenje svojih ureda. 

Kako revitalizirati svoj ured Feng Shui metodom u 7 korakaZa oblikovanje radnog okoliša prema načelima Feng shuija bitan je slobodan protok chi-energije. Kako to učiniti:

1. Očistite prostor u uredu - bacite sve pokvarene i neupotrebljive stvari, one koje niste koristili godinama i upitno je da li ćete ih ikada više koristiti; kantu za smeće treba prazniti svaki dan, sve nepotrebne papire i stvari (kao i bilo sto pokvareno ili slomljeno) treba pobacati, sva dokumentacija treba biti poslozena i lako dostupna.


2. Radni stol -  sjedite u najudaljenijem uglu ureda ili radne sobe jer ćete na taj način imati pregled nad svim aktivnostima, dakle biti ćete u poziciji “nadređenog”. Nemojte sjediti u istoj liniji sa vratima, jer ste tako na udaru negativne energije. Radni stol zaobljenih linija smjestite na poziciji sa koje možete vidjeti vrata, ali da niste direktno nasuprot njih ili odmah do njih; zid neka bude iza vas, kako bi vam osigurao zaštitu.

Izbjegavajte ravne linije ioštre rubove, a područje ispred stola (i na stolu) nemojte pretrpati raznim uređajima, registratorima, uredskom opremom, jer će zaustaviti protok energije i stvoriti ozračje napetosti. Sve predmete koji se gomilaju na stolu (olovke, spajalice, papire i slično) uredno pospremite u dekorativne kutije, ladice, ormare. Stol treba biti postavljen tako da možete vidjeti ulaz u prostoriju, mora biti stabilan, a radna ploha ne smije biti prozirna. 


Loš položaj stola prema pravilima Feng shua
S prednje strane stol treba imati barem djelomičan zaklon, a iza leđa čvrsto zaleđe, najbolje zid, te nikako nije dobro da se stol nalazi usred prostora. Treba biti uredan i na njemu bi se trebao nalaziti samo dnevni, najviše tjedni posao za obavljanje posla. 

Ako ste u poslu okruženi s mnogo papira ili dokumenata organizirajte ih u mape, fascikle... Nema li na vašem stolu nema dovoljno prostora blokirate mogućnosti i pristizanje novih informacija.

3. Zidovi i prozori kutovi kvadratne sobe trebaju se nečime ublažiti; komadom namještaja, sobnom biljkom i sl. Nije preporučljivo sjediti leđima okrenutim vratima ili prozoru, već gledati prema vratima. Dok ste u uredu, ne smijete biti okrenuti leđima prema prozoru, ne možete li izbjeći takav razmještaj, objesite komad reflektirajućeg materijala uokolo prozora i malo vjetrovno zvonce iznad. Stavite sliku planina iza svoje stolice.

4. Voda je esencijalna za život, njen zvuk djeluje umirujuće te pokreće chi. Postavite akvarij ili stolnu fontanu ma istok, sjever ili sjeveroistok. Maleni akvarij sa crnim ili plavim ribicama na sjevernom dijelu vašeg radnog stola, privlačiti će poslovni uspjeh i aktivirati poslovanje. 

Možete staviti sliku plaže na zid ili kao desktop temu. Sličan učinak ima i ogledalo iznad glave ili kristal kod ulaznih vrata.Sjever je smjer novih početaka i organizacije profesionalnog života, zbog toga će vam mala fontana ili neki drugi ukrasni predmet s protočnom vodom pomoći aktivirati se i riješiti problem organiziranosti.5. Postavite simbole bogatstva

Akvarij sa zlatnim ribicama je idealno rješenje za privlačenje sreće bogatstva. Najpovoljnija kombinacija je 9 zlatnih ribica, od čega bi jedna trebala biti crna. Feng-shui ribom naziva se arowana, koju neki biznismeni drže radi privlačenja velikog bogatstva. 

Važno je da ne bude direktno nasuprot ulaznim vratima, a najbolje ga je držati u sektoru novca (jugoistoku) ili karijere (sjeveru).


Biljke u uredu - vo novca (crassula) može biti predstavljeno bilo kojom biljkom sa srcolikim listovima. Nju je najbolje locirati na jugoistoku (područje novca), juga ili istok. Dobro se brinite o svojim biljkama, a čim počnu venuti i truliti, zamijenite ih novima. Nije preporučljivo držati kaktuse ni biljke oštrih listova kao niti bonsai biljke. Dodajte biljke u jugoistocni sektor (bogatstvo), kao i slike bogatstva i izobilja pritom izbjegavajući bilo što reprezentira vatru (crveno, narančasto) ili metal (crno, sivo, plavo). Nije povoljno držati suhe biljke poput suhog cvijeća i suhe grane drveta jer emitiraju mrtvu energiju i privlače lošu sreću.

Trgovački brod (maketa) natovaren raznim blagom, svjedoči o njegovim uspješnim podvizima, a izuzetno je dobar Feng Shui simbol bogatstva i blagostanja. Možete se poslužiti bilo kakvim brodićem kojeg ćete sami napuniti "blagom" (novčićima, kristalima i mini zlatnim polugicama). 


drvo novca

Ovisno o materijalu od kojeg je brodić načinjen, odlučit ćete u koje ga područje treba postaviti; drveni brod povoljan je u istočnom i jugoistočnom području, metalni u zapadnom, sjeverozapadnom i sjevernom, a keramički i kristalni u sjeveroistočnom i jugozapadnom području. Slika natovarenog broda koji uplovljava u luku ima jednako djelovanje kao i maketa, a najpovoljnija je na istoku.

6. Osobno računalo -kao desktop wallpaper stavite fotografiju opuštajućeg krajolika, koji predstavlja elemente vode, zraka, vatre i zemlje. Izbrišite sve nepotrebne e-maliove i sve ono što vam više ne treba. Morate li sačuvati važne podatke, te mailove organizirajte u posebne foldere (mape) i maknite ih iz inboxa. Takve foldere označite opisnim imenima ili imenima ljudi koji su vam ih poslali. 

Prazan i uredan inbox poziva nove prilike i nove kontakte – dok prepun sprječava da vas oni pronađu. Računalo postavite prema sjevernom ili zapadnom dijelu radne sobe ili ureda, da bi na taj način povećali kreativnost. Ukoliko računalo koristite za stvaranje zarade, postavite ga jugoistočno. Također, sakrijte što je više moguće kablove u uredu.

7. Zrak u uredu preporučljivo je osvježiti aromama limuna i naranče za poboljšanje raspoloženja i koncentracije, lakše izdržavanje napora, dok će vas mirisi bergamota, lavande i melise opustiti.

Izvor


Article viewed 5996 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak