Rad budućih arhitekata u 10 najboljih na svetu

24sata
Rad budućih arhitekata u 10 najboljih na svetu


Jovana Miletić (24) i Srđan Stojanović (24), studenti Arhitektonskog fakulteta, s projektom „Public people’s park” i svojom vizijom olimpijskog kompleksa u Berlinu plasirali su se među deset najboljih ekipa na takmičenju „Schindler award 2010”...Jovanu i Srđana juče je primio i rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević.MAPA -
Zadatak mladim arhitektama na prošlogodišnjem Šindlerovom takmičenju bio je da preurede olimpijske terene u Berlinu koje su nacisti koristili za propagandnu pozornicu, u prostor pristupačan za svakog, a posebno osobe s invaliditetom.
- Zadatak je bio težak jer nismo imali nikakvih naznaka kako bi to trebalo da izgleda. U vreme kada je taj kompleks pravljen, on nije bio projektovan tako da svi mogu da imaju pristup njemu. To je ujedno i bio najveći izazov, našli smo se na nepristupačnom terenu, ali savladali smo sve prepreke - kaže za „24 sata” Srđan.
Projekat su radili jedan semestar, a on je ujedno bio i njihov diplomski rad na master studijama.
- Najizazovnije u celom projektu bilo je napraviti taktilnu mapu za slepe i slabovide osobe, odnosno mapu koja je „vidljiva” rukama. To je za nas bilo nešto potpuno novo - kaže Jovana, koja je već tri godine zaposlena u jednoj kompaniji.
Na Šindlerovom takmičenju učestvovalo je oko 1.700 studenta iz celog sveta. Zanimljivo je da su samo njih dvoje trodimenzionalnu mapu projekta pravili ručno.
- Projekat je morao da bude predstavljen i kao 3D mapa. Srđan i ja tu mapu morali smo da pravimo ručno, dok su ostali učesnici za to koristili mašine koje izrađuju 3D mape - objašnjava Jovana, koja iza sebe ima 15 projekata sa kojima je učestvovala na takmičenjima, a za pet od tih 15 je dobila i nagrade.
Učešće na Šindlerovom takmičenju smatraju i izazovom i prestižom, a plasman u deset najboljih bio je iznenađenje. 
- Učešće na tom takmičenju je veliko iskustvo, a uspeh koji smo ostvarili dobar početak i velika referenca. Pošto nisam upisao doktorske studije, nadam se nekoj praksi ili poslu u skorije vreme i veoma sam optimističan po tom pitanju - kaže Srđan.

Potvrda da imamo dobre studente
USPEH - „Njihov uspeh je izuzetno priznanje i potvrda da imamo kvalitetne studente, ali i da sistem rada na fakultetima podstiče kreativnost. Želim vam da razvijete svoje potencijale, nađete posao koji će vas ispunjavati i raditi na dobrobiti države i društva u Srbiji”, poručio je nagrađenim studentima Marko Ivetić, prorektor za nauku.


Izvor


Article viewed 4524 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak