Zavjese i dekori čarobno uljepšavaju svaki dom

metro-portal.hr
Zavjese i dekori čarobno uljepšavaju svaki dom


Pravim zavjesama i dekorima napravit ćete čudo u svom prostoru - pogledajte GALERIJU

U interijeru u kojem živimo se ne bi se trebali osjećati anonimno, jer tada bismo mogli biti bilo gdje. U domu bismo trebali imati poseban ugođaj koji nam sugerira intimu, bez obzira na to jesmo li spremni na veća ulaganja ili samo želimo osviježiti prostor nekim detaljem, trebali bismo paziti da osiguramo vrijednost za novac, iz više razloga; trebali bismo se osjećati ugodno i opušteno, nikako dosadno, trebali bismo obratiti pažnju na detalje, što će učiniti iskustvo boravka daleko od običnog.

Njegov dekor treba oživjeti dom; on mora biti moderan, ali ne i čudan; uglađen, ali ne spartanski; u trendu, ali svestran, nikako težak i naporan, jedinstvene unutrašnjosti i dobrodošao. 

Dekorativna tkanina je vrlo dominantan faktor u uređenju interijera, potrebno je voditi računa o međuodnosu, jer dekori, presvlake na garniturama, tepisi i stoljnjaci mogu potpuno promijeniti prostoriju.

Treba voditi računa o nekoliko stvari kako bi se izbjegli dodatni troškovi. Ne treba žuriti i htjeti da sve odmah bude definirano, treba razmisliti o odnosu ideje i funkcionalnosti, te možda o mogućim promjenama u budućnosti jer danas dosta toga zasnivamo na stalnoj promijeni.

Dobar ukus, relativan je pojam, subjektivno određen. Zato nam opremanje vlastitog prostora ne bi trebalo biti opterećenje, trebao bi imati odraz našeg karaktera i naše osobnosti.

Dekoracija i dan danas crpi poticaje iz stilova prošlih godina. U 13. stoljeću, pojavom baldahina, krevet postaje ritualno mjesto. Krevetni zastori i baldahini su imali praktičnu svrhu, jer su štitili od insekata, hladnoće i vjetra u slabo grijanim prostorijama, a vezom ukrašeni pokrivačima bili su simboli ranga i moći vlasnika.

U Parizu polovicom 17. stoljeća u modu dolaze podijeljeni zastori koji su istovremeno predstavljali simetričnu dekoraciju prozora. Tek u 18 st. krevetne su zavjese bile od svilenog teškog baršuna ili brokata ukrašene girlandama, resama, kitama i trakama, dok je drugi najvažniji element opremanja prostora bio zidni zastor. Ostvarena je ideja da se prostor dekorira kao cjelina, koristio se isti materijal, kako za zastore tako i za presvlake. Novi je stil  stizao iz Francuske, dekoraciju su određivali dekori, presvlake, kasnije i tapeti, zbog čega je bilo moguće bez velikih zahvata u potpunosti promijeniti dekoraciju neke prostorije. Bilo je to vrijeme draperija, mašni, girlandi, svilenih rozeta, kao i hirova i pomodnosti u roccocco stilu.

>> Galerija - zagrebački stan br. 1
>> Galerija - zagrebački stan br. 2

Danas postoji mnogo prekrasnih tkanina, različitih struktura, boja, dezena različitih karaktera, te sirovinskih sastava, mnogo tipova dekora - pod uvjetom da znate gdje i kako ih upotrijebiti možete biti uvjereni da će prostor u kojem živite i radite biti čisti užitak.Izvor


Article viewed 8302 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak