Kako odabrati savršeni tepih?

zena.hr
Kako odabrati savršeni tepih?


Prilikom odabira tepiha morate paziti na funkcionalnost stil, veličinu i cijenu…Tepisi, prostoru u koji ih stavljate, daju toplinu, boju, teksturu, te se mogu stavljati na bilo koje vrste podloga, pa čak i na tapisone. Tepih koji stavljate u određeni prostor će vam pomoći da „razdijelite“ prostor na manje ili veće dijelove, a sam pod će izgledati mekše, toplije ili pak impozantnije, ovisi koji efekt želite dobiti.

U današnje vrijeme ponuda tepiha gotovo je neograničena, pa ponekad može čak biti i problem izabrati ono što bi vam najbolje odgovaralo po funkcionalnosti, cijeni, stilu i veličini. U svoj toj „šumi“ izbora, vama mora biti cilj pronaći tepih s kojim ćete biti 100 posto zadovoljni. Pročitajte naše savjete, vjerujemo da će vam oni olakšati izbor.


Funkcionalnost

Prva stvar koju morate uzeti u obzir prilikom biranja najboljeg tepiha za vaš prostor je njegova funkcionalnost. Procijenite koliko će se hodati po njemu, ako želite po njemu hodati bosi, ako imate djecu koja će se igrati na njemu ili pak imate li kućnog ljubimca koji će ga zaprljati, koliko će često biti nešto prolijano po njemu.
Na temelju te procjene, moći ćete odabrati najbolji materijal od kojeg želite da tepih bude načinjen. Tanji tepisi, od materijala koji se lako čiste i ne upijaju prolijanu tekućinu su najbolji za prostore koji se najviše koriste. Ako pak tražite komfor, razmislite o kupnji debljeg vunenog tepiha s mekanom teksturom.

Stil

Prije kupnje morate odlučiti da li želite tepih koji će imati poseban istaknuti dizajn ili pak želite da se diskretno uklopi u prostor. Kada birate tepih za sobu koju ste već uredili, birajte tepih po bojama i stilu namještaja. Odaberite jednostavan tepih, s ne previše različitih boja, ako ne želite da se ističe u prostoru. Kupite tepih čija si boja paše da glavnom bojom koja prevladava u vašoj sobi, bilo da su to zidovi ili namještaj. Ako želite da vaša soba izgleda ležerno i za opuštanje, izaberite šareni tepih i uzorkom, a ako želite da prostorija izgleda više formalno, odaberite tepih s jednom ili dvije boje, i neka one budu neupadljive.

Veličina

Nikako nemojte u trgovini odlučivati o veličini tepiha za vaš prostor. Kriva procjena može biti vrlo skupa i naravno može vam zadati mnogo problema. Kada idete u kupovinu, nije samo dovoljno znati veličinu prostorije, jer vjerojatno tepih neće prekrivati vaš cijelu pod. Za to postoje tapisoni. Izmjerite površinu prostora koju želite da tepih prekriva.

Ako pak ne možete naći tepih baš tih dimenzija, bolje je da kupite tepih koji je nešto veći, nego manji. To će vam dati više mogućnosti u razmještaju namještaja koji će stajati na tepihu, jer ne želite nagurati namještaj na premali tepih. Ako pak kupujete tepih za veliku površinu koja primjerice zauzima prostor za više namjena, kao što je područje dnevne sobe na koju se nastavlja blagovaonica, radije kupite dva tepiha, na taj način dobit ćete efekt odvojenosti prostora.

Savjeti i troškovi

Za ručno izrađene i unikatne tepihe očekujte da ćete platiti najvišu cijenu, posebno ako su izrađeno od skupih materijala, kao što je svila ili vuna. Serijski napravljeni tepisi sa sintetičkim i pamučnim vlaknima su mnogo jeftiniji, makar tu mnogo ovisi o proizvođaču, kvaliteti, debljini, trendu… Zbog toga, ako volite često mijenjati dekor, ako imate aktivno kućanstvo, djecu, kućne ljubimce I tako dalje, dobro razmislite želite li mnogo novaca uložiti u tepih. No, s druge strane, lijep i kvalitetan vuneni tepih s pravilnim čišćenjem i odražavanjem može trajati desetljećima.
(vam)
Izvor


Article viewed 9091 times