Izbor kreveta i veličine

uredikutak.com
Izbor kreveta i veličine


Prvi korak ka dobrom snu je svakako krevet. Danas na tržištu postoji veliki broj proizvođača i modela pa je izbor zaista težak. Pažnju treba posebno obratiti na veličinu.


U SAD-u postoje nazivi za krevete različite veličine, pa tako postoje twin, full, queen, king veličine itd. Naši proizvođači obično nude krevete u sledećim veličinama: 80x200, 90x200, 140x200, 160x200 i 180x200cm.

Pri izboru kreveta treba obratiti pažnju na njegove dimenzije, prilagođene vlastitim fizičkim obeležjima. Krevet treba pravilno podržavati težinu tela, a sam krevet može ponuditi i rešenja koja štede prostor (ladice, sanduci).
Veličinu kreveta biramo prema veličini vlastitoga tela te raspoloživom prostoru u spavaćoj sobi. Krevet, s obzirom na veličinu, može biti bračni(140x200cm, 160x200cm i  180x200cm), za jednu osobu(80x200cm i 90x200cm) i tzv. francuski, odnosno za jednu i po osobu. Visina kreveta bi, da biste s lakoćom mogli ustali i leći, trebala biti između 45 i 60 centimetra.


Krevete možemo podeliti u tri grupe: kreveti presvučeni tkaninom, drveni i metalni. Iako je njihov izbor uglavnom pitanje ukusa, postoje prednosti jednog tipa u odnosu na drugi. Kreveti presvučeni tkaninom su mekani, pružaju mogućnost velikog izbora tekstila, boja i dezena usklađenih s uređenjem spavaće sobe. Lako se održavaju - presvlaka se mora moći u potpunosti skinuti i prati u običnoj veš mašini.


Drveni krevet predstavlja klasično rešenje. Čvrst je i praktičan, a i dugo traje. Bez metalnih elemenata i toksičnih lakova, drveni krevet predstavlja ekološko i prirodno rešenje koja naročito pogoduje zdravom snu. Metalni kreveti mogu biti od kovanog železa, mesinga, čelika ili aluminijuma. Mogu imati klasičan ili savremen izgled. Sve ih krasi lagana i prozračna linija, međutim, zbog svojih elektromagnetskih svojstava takvi kreveti mogu ometati san.
Za dobar i zdrav san od velike je važnosti izbor dobre podloge za krevet. Razlikujemo fiksnu podlogu, podlogu sa podešavanjem tvrdoće, podlogu kojoj ručno ili električno možemo menjati nagib kod glave, nogu i leđa te ortopedsku podlogu pogodnu za korekciju problema krivog držanja. Dobru podlogu treba kompletirati kvalitetnim madracem koji je prilagođen ličnim potrebama. On može biti tvrđi ili mekši, zavisno o ukusu, a ono što je važno, jest da podržava telo na način da i u ležećem položaju kičma zadrži svoju prirodnu krivulju.


Izvor


Article viewed 6651 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak