לפעמים נדמה שמספיק שתתלו שלט ועליו המילים "מכירה" ו"מיוחדת" כדי שעם ישראל יינהר למקום בהמוניו, וגם ישלם חמישה שקלים בכניסה. למה לא בעצם? כל יריד אחר כמו יריד המעצבים, הטי מרקט, שוק האקססוריז, "ריהוטים 2008" ואחרים זוכים להצלחה, שלא לדבר על המכירה השנתית של איקאה. עם ישראל אוהב לקנות, במיוחד אם נדמה לו שההזדמנות לא תחזור על עצמה (לפחות עד הפסטיבל הבא).

“הסלון", שוק של חפצים לבית שיתקיים בסוף בשבוע הקרוב בתל אביב, הוא המצטרף האחרון לרשימה. כ-20 מעצבים מקומיים יציגו בו פריטי עיצוב לבית, כמו מנורות, כריות, מדפים וכלי מטבח, במחירים הנעים בין 35 ל-700 שקלים. המפיקים הם אלו שהביאו לנו את שוק האקססוריז, והדימיון ברור: כמו שאפשר לשדרג הופעה שלמה בעזרת נעליים או תיק, כך אפשר לשנות את האווירה בחדר בעזרת פריט מיוחד.


שחר פלג (תחתית סיר; משחק איקס-מיקס); מעיין צוקר

מנהרת הזמן
כמו בעולם האופנה גם כאן וינטג' היא מילת הקסם, או יותר נכון עיצוב של פריטים חדשים שמשדרים אווירה של פעם. הכיסאות המרופדים של אורית מורד וקרן סלינס, לדוגמה, משלבים בין קווים ישרים לריפוד בלוּק של בית-סבתא; כסא נוסף שלהן, עם הדפסה של מספרים, נראה כאילו ניצל מאבדון ואבק במחסן וחודש-לא חודש לשימוש חוזר.

השפעה פּוֹפִּית יותר אפשר לראות בצבעוניות החזקה והקווים הגאומטריים בשעוני הקיר של אופק ורטמן. הציורים של קרן סלינס הם אלטרנטיבה זולה לציורים של רוי ליכטנשטיין, והמנורות של טליה כהן אבוטבול שמגיעות בטקסטורות תלת מימדיות, נראות כמו גירסה מתוחכמת לסבנטיז.


אוטוטו (קערת פירות); אופק ורטמן (שעוני קיר); יערית מכני (קישוט קיר)

בין השימושי לקישוטי
חלק מהמעצבים מנסים למצוא פיתרון פונקציונלי לבעיה קונקרטית. לליאור סביר וטל אופיר מהמותג "צ'ולנט" כנראה נמאס מערימת הספרים ליד המיטה, והשתיים עיצבו עיצבו שידת לילה שמכילה בתוכה עם מקום מובנה לספרים. יערית מכני, לעומת זאת, לא חשבה על צורך כלשהו, חוץ מלשדרג את קירות הבית. היא יצרה קישוט מתכת לקיר, מעין תכשיט או טפט משודרג, שמיועד להרכבה על פינת החדר.

גם כלי המטבח שיימכרו בשוק עומדים על הסקאלה בין הפונקציונלי לאסתטי, ורבים מהם נוטים לכיוון ה"יפה", ולא לכיוון ה"שימושי". כך, לדוגמה, הצלחות של הדס אלה שמיועדות בעיקר לקינוחים ונישנושים, לא ממש ישרתו אתכם ביום-יום. גם כלי הקרמיקה הלבנים של מעיין צוקר, שנראים כמו אדמה יבשה, לא יכולים להכיל יותר מכמה זיתים.


אורית מורד וקרן סלינס (כיסא המספרים; ציור אלטרנטיבי; כסאות מרופדים)

אלטרנטיבה אמיתית?
הרמה של הפריטים אינה אחידה וכמוה גם הקו העיצובי, כך שכמעט כל אחד יוכל למצוא כאן משהו לטעמו (בין הרבה דברים שהוא לא אוהב). אם אתם נוטים לכיוון של ניקיון ויזואלי תוכלו לאמץ את הקערה המינימליסטית של "אוטוטו"; אם אתם דווקא מעדיפים חיספוס, דרמטיות ופיסוליות, תוכלו למצוא אותם בעבודותיו של גיורא ליפשיץ, בין אם מדובר בצלחת, מעמד לעיתונים או מנורה.

האביזרים של שחר פלג מציעים אופציה קלילה יותר ואפילו מחויכת, כמו למשל תחתית לסיר שנראית כמו איש שנאבק תחת המשקל, משחק איקס-מיקס-דריקס מעוצב או אגרטלים לפרח בודד שממבט ראשון לא ברור איך הם מצליחים לעמוד.


הדס אלה (כלי הגשה שונים מקרמיקה לבנה)

היריד מנסה להציג את עצמו כאלטרנטיבה לחברות העיצוב הגדולות, אבל כדי שזה יקרה יצטרכו המעצבים לצאת מהשטאנץ של קערות-מנורות-לוחות מגנטיים, כי בינינו, כמה פעמים באמת צריך להזכיר לקנות חלב?


"הסלון", מועדון "קומפרט 13", רחוב קומפרט מספר 13, תל אביב.
שישי - שבת 9-10/11/07, בין השעות 11:00-20:00.


טליה כהן אבוטבול (מנורות בשקיפויות שונות); צ'ולנט (שידת לילה-ספרייה)