Izbor nameštaja za trpezariju

enterijer.rs
Izbor nameštaja za trpezariju


Danas kada stanovi postaju sve skučeniji, nameštaj i pribor za obedovanje treba planirati tako da budu što udobniji, a da istovremeno odgovaraju svečanim prilikama ili večerama s mnogo gostiju i intimnim porodičnim obrocima. U oba slučaja, trpezarijski sto mora da se nalazi blizu kuhinje. Donošenje hrane iz kuhinje u trpezariju ne treba da predstavlja nikakve poteškoće.Odaberite nameštaj i rasporedite po vlastitom ukusu. Uglavnom su takva rešenja mnogo lepša, udobnija i korisnija nego svečane garniture koje možda lepo izgledaju u salonima nameštaja, ali u određenom stambenom prostoru, pokazuju se kao vrlo nepraktične.

Izbor stolova i stolica

Odaberite nameštaj koji odgovara domaćinstvu i svim članovima porodice. Opazili ste da je standardna visina stola 76cm, a stolice oko 40cm. Prema tome, za noge ostaje 36cm. Ako nabavljate novi sto i stolice, svakako nastojte da održite taj dragoceni razmak, jer ćete u protivnom sedeti vrlo neudobno. Stolice sa naslonima za ruke su skuplje i zauzimaju više prostora od stolica bez naslona. Međutim moramo priznati da su mnogo udobnije za sedenje. Praktične stolice su hoklice koje možete skupiti jednu na drugu. Prikladne su za male trpezarije, budući da tako složene, ne zauzimaju mnogo mesta. Stolice na rasklapanje treba odabrati veoma pažljivo, vodeći računa o kvalitetu.

Određivanje veličine stola

Postavite sto za jednu osobu uključujući pomoćni tanjir, čaše i probor za jelo. To je odprilike 66 do 71cm. Tako ćete odrediti širinu. Dubina stola zavisi da li se sedi sa obe strane. U tom slučaju je minimalno 80cm. A šta je sa okruglim stolom? Za stolom prečnika 120cm može se smestiti šest ljudi.

Pozicija trpezarije

Trpezarija u kuhinji je dobro rešenje za porodice sa decom. Hrana se brzo i lako donosi na sto, a budući da su kuhinjski podovi uglavnom laki za održavanje, deca mogu sama jesti za stolom, bez bojazni da će uprljati tepih. Da bi vam sto stajao na sredini prostorije potrebno je mnogo prostora. Razmak između kuhinjske radne ploče i naslona najbliže stolice morao bi iznositi najmanje 1,2m, kako bi ljudi nesmetano prolazili pored stola. U kuhinjama u kojima se sto ne može postaviti na sredinu, bolje je rešenje uži sto, za kojim se sedi samo sa jedne strane. To nije ugodno za razgovor, ali je vrlo praktično za male kuhinje. Stolovi na rasklapanje su uvek praktično rešenje za skučene prostore. Nekada i kuhinjski pult može poslužiti kao trpezarijski sto. Barske stolice bez naslona mogu se gurnuti ispod ploče pulta kada nisu u upotrebi.

Trpezarija u dnevnom boravku osim za obedovanje, može se iskoristiti za gledanje televizije ili učenje. U tom slučaju rasveta mora biti prikladna. To možete rešiti sa plafonskom svetiljkom koja se po potrebi spušta i podiže. Površina trpezarijskog stola je od izuzetnog značaja. Stolovi univerzalne namene moraju biti čvrsti i trajniji od stolova koji se koriste isključivo za obedovanje. Jedan od najčvršćih i najotpornijih materijala je svakako dobra stara hrastovina. Staklena površina je takođe praktična.

Kao i kod drugih prostorija, najbolje je ono što je i najudobnije. Budući da je sto centralni deo trpezarije, ne zaboravite na njegovu dekoraciju koja bi trebalo da bude diskretna, tako da ne odvlači pažnju gostiju i ukućana. Vešto raspoređeno cveće veoma doprinosi dekorativnom ugodjaju. Upamtite da ne sme biti previsoko i da na jednostavno raspremljenom stolu, ukusno deluje jednobojan aranžman.


Izvor


Article viewed 10891 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak