Aranžiranje nameštaja dnevne sobe

enterijer.rs
Aranžiranje nameštaja dnevne sobe


Način na koji aranžirate nameštaj u vašem životnom prostoru, diktira zapravo kako ćete živeti u istom prostoru. Slede saveti za aranžiranje nameštaja u prostorima za opuštanje poput dnevne sobe. Često su dnevne sobe pretrpane nepotrebnim komadima nameštaja, a da bi Vi izbegli slične greške evo par saveta po pitanju dizajn dilema:Uzmite mere

Prvi korak u uspešnom aranžiranju nameštaja jeste merenje dimenzija prostora odnosno u ovom slučaju dnevne sobe, uz  pomoć metra. Ukoliko nemate metar, izmerite prostor koristeći stopalo kao jedinicu mere. Ovo je najednostavniji način merenja prostorije koji će Vam dati odokativne dimenzije sobe, što je veoma bitno pre kupovine ili nabavke nameštaja.

Takođe je od velike važnosti da proverite mere hodnika, stepenica i naravno širinu vrata stana/kuće kao i dnevne sobe. Ove mere su bitne, kako bi bez problema mogli da unesete nameštaj unutar prostora.

Sve se vrti oko razmere!

Veličine nameštaja moraju biti proporcionalna ostalim komadima kao i prostoru. Komadi nameštaja sličnih mera deluju lepo ukoliko se nalaze u istom prostoru, ali takodje je moguće  postići balans i harmoničnu atmosferu  u prostoru koristeći  komade nameštaja koji variraju po pitanju visine, dubine ili širine.

Kreirajte zdrav odnos

Međusoban odnos komada nameštaja u prostoru naziva se balans, i naravno postoje dve forme balansa simetričan i asimetričan balans. Simetričan balans je poput ljudskog tela, skoro sve ima svog  para dok se asimetričan balans  odnosi na asimetriju poput dve sveće  različitih visina postavljene jedna do druge. Simterija daje osećaj spokoja i mira, dok se asimetrija koristi za kreiranje uzbudljive atmosfere.

Budite umetnik

Probajte da posmatrate zidove sobe na način na koji slikar postmatra umetnička dela. Naravno slikari se služe raznim trikovima da bi stvorili osećaj dubine u prostoru. I Vi se možete koristiti istim trikovima ! Prvi trik je poznat kao triangulacija. Osnovni primer triangulacije korišćene u dizajnu enterijera je postavka dva stočića sa obe strane sofe dok je slika srazmerna sofi na zidu iznad. Drugi trik koji umetnici koriste je kreiranje osećaja dubine u slikama. Slike često imaju prednji plan, srednji plan, pozadinu i tačku nestanka.

Stanite na prag vrata sobe i postavite stolicu pod određenim uglom blizu vas. Nizak stočić će predstavljati srednji plan, a sofa naslonjena na zid zapravo pozadinu. Celoj sceni prozor će predstavljati tačku nestanka, ili to ipak može biti slika iznad sofe na zidu.

Razmišljajte Geštalt

Svi aranžmani  nameštaja imaju određenu geštalt formu. Veći pravougaoni prostori mogu biti manipulisani deljenjem forme prostora u drugi oblik. Na primer, dugačak uzak dnevni boravak može biti podeljen kreiranjem dve funkcionalne zone. Prva zona može podrazumevati zonu za sedenje gde je postavljena sofa, dok druga zona  može biti pretvorena u trpezariju. Ovaj potez Vam pomaže da maksimalno iskoristite dužinu prostora i da mu date dve različite funkcije. Ovo je veoma koristan primer, jer generalno ljudi se osećaju opuštenije i manje formalno u četvrorougaonim prostorima u odnous na pravougaone.Izvor


Article viewed 10031 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak