Zidne police

enterijer.rs
Zidne police


Da li Vaše sobe izgledaju pomalo bezlično i dosadno? Osećate li da nešto nedostaje? Ako je tako, znači da je vreme da malo “začinite” prostor. Dobro rešenje su zidne police. Zidne police ne zauzimaju dragoceni prostor za kretanje, a soba postaje toplija i ispunjenija. Takođe, velika prednost je što ih, uz uputstvo, možete sami lako i brzo instalirati.Prva asocijacija na “zidne police” nam je, uglavnom garaža, podrum, ostava i ostala mesta za skladištelje, međutim zidne police mogu lako biti i najinteresantniji komad u dnevnoj sobi i ne treba zanemariti njihov potencijal, kako praktični- tako i dekorativni.

Namene zidnih polica su beskrajne:

-Police od nerđajućeg čelika su izdržljive i jednostavne, lake za čišćenje, i poslužiće za skladištenje i odlaganje. Ovakve police mogu da izdrže veliku težinu i uglavnom služe za garažu ili ostavu.

-Ugaona zidna polica je dobro rešenje u kupatilu ili kuhinji, gde postoji manjak prostora, a uglovi su, najčešće, slobodni.

-”Lebdeće police” se instaliraju tako da se nosači ne vide. Moderne su i jednostavne. Na njima ćete efektno izložiti kolekciju vaza, posuđa ili sveća.

-Minimalističke police, oštrih uglova će izgledati lepo u “haj-tek” ambijentu.

-Drvene, rustične police (na koje ćete možda staviti minijaturni čipkani stolnjak), deluju romantično i ženstveno npr. u kuhinji, kao i elegantne, starinske police od kovanog gvožđa.

-Zidne police neobičnog oblika, boje i teksture, mogu služiti čisto dekorativnom ispunjavanju prostora i isticanju lepote sobe.

Zidne police najrazličitijih oblika i dimenzije su preplavile tržište, jeftine su, a Vi samo treba da odaberete police koje će idealno pristajati određenoj prostoriji. Zidne police su, takođe, efikasno rešenje za nered i sitnice (ključeve, knjige, ramove za slike, telefon itd.), koje se “skupljaju” po stočićima, podu, kauču.

Na zidnim policama uglavnom stoje knjige i dekorativni komadi posuđa, ali one mogu biti više od držača- mogu biti zidni ukras, svojevrsno umetničko delo. Savremeni dizajn zidnih polica, u kombinaciji sa adekvatnim osvetljenjem “prolazi” i kao skulptura.

Zidne police su u malim sobama (kuhinja, kupatilo) apsolutno neophodne, zbog uštede prostora. Jedna od najšarmantnijih detalja u kuhinji su police sa začinima. Svrha takvih polica je prvenstveno dekorativna, ali su i praktične- na njima čuvajte knjige sa receptima, napravite malu kuku za kuhinjsku krpu ili prosto odlažite stvari kojima se svakodnevno služite- tako su Vam uvek na dohvat ruke.

Što se tiče polica u kupatilu, njihov značaj ne treba ni spominjati- štede dragoceni prostor i uredne su. Postoji bezbroj praktičnih varijanti zidnih polica za kupatilo sa kukama za peškire i bade-mantile, zatvorene zidne police za kozmetiku i fen… Ako se Vaša veš-mašina nalazi u kupatilu, polica iznad nje može da posluži za odlaganje sredstava za čišćenje i rasčisti gornju površinu veš-mašine, tako da kupatilo izgleda urednije. Za kupatilo birajte materijale otporne na vlagu (što znači- ne drvene).

Velike sobe lako mogu da deluju prazno i negostoljubivo. U tom slučaju, jedno od rešenja, kojim biste “ispunili” prazan zid, su dekorativne police u kombinaciji sa slikama. Možete nabaviti set polica i simetrično ih grupisati na prazan zid, a na njih staviti dekorativne knjige, ramove za slike ili male saksije sa biljkama.

Ako imate malu decu, police su, kao prostor za odlaganje, savršeno rešenje. Visoke police na zidu će sprečiti decu da dohvate opasne ili vredne predmete, dok su isti, Vama, na dohvat ruke. Takođe, u dečijoj sobi možete instalirati red niskih polica sa zaobljenim ivicama (ili gumenom zaštitom na ivicama, koja se, eventualno, posle može skinuti), i tako sprečiti “glavni nered” kuće- razbacane igračke.

Kad birate police, naravno, imajte u vidu stil sobe u koju želite da ih postavite. Drvene police, prirodnih boja će se slagati uz parket. Kombinacija metal-staklo ide dobro uz prostor sa velikim, istaknutim prozorima ili ogledalima. Ako želite da uklopite zidne police uz jednostavni, beli zid- bele “lebdeće police” će izgledati vrlo skladno.


Izvor


Article viewed 23288 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak