Radni prostor u malom stanu

smedia.rs
Radni prostor u malom stanu


U kutak hodnika postavite ormar bez vrata, sa simetrično pozicioniranim policama na kojima, osim stručne literature, možete da držite i lampu sa pokretljivim stalkom.

Ukoliko živite u malom stanu, a imate potrebu da napravite radni kutak, iskoristite deo hodnika i preobratite ga u malu, ljupku kancelariju. Za ovaj improvizovan radni prostor neće vam biti potrebno više od četiri kvadratna metra stambenog prostora, a moći ćete da se izolujete kad god poželite i da dovršite posao koji niste stigli dok ste bili na radnom mestu.

- Ljudi koji žive u malim stanovima praktikuju da deo dnevne sobe pretvore u radni prostor – kaže arhitekta Sanja Grbović. – Koliko god to bilo praktično sa psihološke strane deluje loše, jer je dnevni boravak predviđen za odmor, u njemu se najčešće nalaze televizor i DVD, a to ometa koncentraciju i onemogućava normalan rad onome ko sedi u „radnom ćošku“. Zbog toga je moj predlog da radni kutak smestite u hodnik, posebno ako je on pozicioniran blizu terase, odnosno prirodnog izvora svetlosti.

Da biste vizuelno proširili „radno ćoše“, Sanja Grbović predlaže da se poigrate policama i komodom u beloj boji. Od velike je važnosti da i zid bude beo ili u pastelnim nijansama, jer će tamnije boje ili tapete sa šarenim printom umanjiti kvadraturu.

- Ormar bez vrata, sa policama koje su simetrično postavljene, odaje utisak urednosti i čistoće. Povedite računa da središnji deo ormara bude slobodan, samo sa jednom policom i čistim prostorom najmanje pola metra u visinu; tako ćete stvoriti iluziju radnog stola, odnosno površine na kojoj možete da pišete ili izvodite grafičke radove. U donjem delu ormara možete da poređate registratore, stručnu literaturu ili dokumentaciju koja će vam koristiti u radu – predlaže arhitekta.

Iako bi najidealnije bilo da nabavite kancelarijsku stolicu, nećete pogrešiti ni ako na stari drveni sanduk (koji ćete takođe ofarbati u belo) pričvrstite kožno jastuče ili ono od mebla. Važno je samo da vam bude udobno dok sedite i radite, a u unutrašnjost sanduka možete da odložite stvari koje ne koristite često.

- Važan detalj u radnom kutku je osvjetljenje. Nabavite lampu sa pokretljivim stalkom koji omogućava da snop svetlosti usmerite onako kako najviše prija vašim očima. Lampu možete da držite u ormaru, na polici koja simulira radni sto, ali i sa leve strane u odnosu na položaj tela, tako da snop svetlosti pada preko vašeg levog ramena na radnu površinu – preporučuje arhitekta.


Izvor


Article viewed 5779 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak