Male stvari koje ulepšavaju izgled stana

enterijer.rs
Male stvari koje ulepšavaju izgled stana


Svaka kuća sastoji se od mnogih pojedinosti koje doprinose njenom celokupnom izgledu. I dok usklađivanje boja i izbor nameštaja, presvlaka i kuhinjskih potrepština, posuđa i drugih pojedinosti, predstavljaju veliki izazov za ljude sa ukusom, izbor okova nije nimalo lak zadatak jer na tržištu postoji gotovo nepregledni izbor ručki, brava, vešalica, šarki za vrata i prozore, ključaonica i sličnih stvari.Malo ko se uspešno snalazi pri izboru takvih detalja. Tim malim stvarima treba posvetiti mnogo pažnje, jer one ne samo da ulepšavaju izgled stana i doprinose stilu unutrašnjeg uređenja, nego se pokazuju kao vrlo praktične, trajne i lake za upravljanje. Sve to govori u prilog pažljivom planiranju i izboru sitne kućne opreme. U protivnom će vam stihijsko kupovanje razbiti jedinstvenu celinu stambenog prostora, a razlike u malim detaljima, kao što su utičnice, prekidači i slično, ubrzo će početi da vam smetaju. Dakle, ako nemate arhitektu koji bi vas savetovao, pitanje je odakle početi.

Izbor okova- Najpre odrediti koja vrsta ili stil najviše odgovara vašem domu. Jedna stilski ujednačena grupa sastoji se od ručki za vrata i fioke, kvaka i ključaonica, šarki, metalnih rešetki, ventilacionih rešetki, sandučića, metalnih pločica za natpise na vratima i slično.

Moderan stil – Preporučuje se da cela oprema bude od istog proizvođača i izrađena na isti način. U kući ili stanu u kome preovladava moderan stil trebalo bi i okovi da izgledaju savremeno. Uglavnom su to serije izrađene od aluminijuma i bez sjaja ili naprotiv, visoko polirane. I ovde važi pravilo da su skuplji proizvodi obično i kvalitetniji.

Tradicionalni stil- Za starije kuće prikladna je starinska metalna oprema. Takvi se predmeti mogu nabaviti na više načina starinarnice, otpad…a i pojedini privatni proizvođači još uvek proizvode, tako da ćete verovatno moći da uskladite sve kvake, ručke na fiokama, ormarima i druge okove u stanu.

Seoski stil- Ako u kući imate nešto od ovakve izvorne opreme, dodajte još takvih predmeta, što će mnogo doprineti pravom seoskom ugođaju koji želite ostvariti.

Rešenje bez ručki- Vrata ormara i fioke, ne moraju se opremiti ručkama. Fioka se može na primer na dodir otvarati, sa takozvanim „push“ mehanizmom, a umesto ručke na vratima može se napraviti udubljenje ili prorez za hvatanje.

Još par detalja…Utičnice- praktično je odmah ugraditi duplu utičnicu, pogotovo sa tinjalicom jer upozoravaju kad su vodovi pod naponom.

Gumeni čep za zaustavljanje vrata sprečava buku koja obično prouzrokuju deca lupajući vratima. Za zidove, nameštaj, obično je zaštita od ogrebotina i udaraca.

Rešetka iznad radijatora ugrađuje se u ploču koja služi kao maska, a na primer je pod prozorom. Strujanje toplog vazduha, sprečava prodor hladnog vazduha u prostoriju.


Izvor


Article viewed 2745 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak