Poigrajte se dekorativnim tkaninama

zena.hr
Poigrajte se dekorativnim tkaninama


Jednostavan, brz i efektan način da naglasite prostor ili osvježite postojeći, igra je dekorativnim tkaninama, koje će svojim strukturama, uzorcima i bojama dati željeni identitet prostoruDekorativne tkanine imaju značajnu ulogu u uređenju interijera. Vrlo jednostavno mu mogu promijeniti kompletan ugođaj  tako da primjena ovakvih tkanina može biti pravi izazov za one koji vole česte promjene u prostoru. Ukoliko je prostor povezan, funkcionalne grupe možete naglasiti različitim bojama ili uzorcima dekorativnih tkanina.

Vrlo je važan način kombiniranja ovakvih tkanina. Postoje neka pravila koja je poželjno slijediti. Budite pažljivi kod kombiniranja različitih vrsta materijala, najbolje je kombinirati srodne, kao npr. prirodne s prirodnima, kako bi se zadržao i naglasio takav ugođaj u prostoru. Umjetni materijali mogu izgledati vrlo efektno u interijeru, ali ih treba izbjegavati kao obloge garnitura za sjedenje, fotelja i stolica, jer sprječavaju disanje kože, pa se javlja neugodan efekt znojenja.

Osim toga, potrebno je obratiti pažnju i na vrstu uzoraka koji se kombiniraju. Izbjegavajte miješanje cvjetnih i geometrijskih uzoraka. Njihove kombinacije mogu biti uspješne samo kad se radi o apstraktnim biljnim ili cvjetnim motivima, koji se kao takvi mogu uklopiti s geometrijskim, jer su svojevrsna stilizacija. Vrlo uspješne kombinacije predstavljaju tkanine istih uzoraka s različitim veličinama ili u različitim bojama.

Vrstu i gustoću tkanine odaberite ovisno o tome želite li prozračan ili glamurozan prostor. Prozračnost povlači za sobom odabir vizualno laganih, polutransparentnih tkanina, koje i na dodir stvaraju osjećaj finoće. Ukoliko ih postavljate na prozore i staklene stijene, iskoristite njihovu boju kao motiv u interijeru i primijenite ju na foteljama, tabureima, stolicama ili nekim drugim elementima.

Pune teške tkanine, pogotovo one koje u svom sastavu imaju zlatne, srebrne ili brončane niti, naglašavaju glamuroznost prostora. Osim za prostrane dnevne boravke, ovakva vrsta tkanina se idealno uklapa u raskošne spavaće sobe. Prekrivač kreveta i zastori na staklenim stijenama mogu biti načinjeni od iste vrste dekorativne tkanine, koja tako postaje dominantna u prostoru. Ovakav odabir dozvoljava potpunu neutralnost ostalih elemenata kao što su ormari, krevet, komode itd.Guste i teške tkanine, ovisno o vrsti, mogu naglasti i rustikalni ambijent. Uz ovakve ugođaje se najčešće primjenjuju tkanine iz palete zemljanih boja bez uzoraka te s biljnim ili životinjskim motivima. Geometrijske i apstraktne biljne uzorke treba izbjegavati ukoliko želite vjerno osjetiti rustiku. Uz dekorativne tkanine, treba odabrati i  popratni namještaj koji će se stilom uklopiti u ovakav ambijent.

Odličan odabir za dječje sobe su dekorativne tkanine ili obično platno s printom likova iz priča, filmova i crtića. Dekoracija dječje sobe je posebna tema, jer u ovom slučaju granice za maštovitost ne postoje. Posteljine s printom, prekrivači kreveta, ali i prozračne zavjese s diskretnim uzorcima, ukrasit će dječju sobu i učiniti ju još vedrijom. Izbjegavajte teške i tamne tkanine u ovom prostoru.Dekorativne tkanine će doći do punog izražaja i na tapeciranom krevetu, koji ima naglašeno uzglavlje. Ukoliko odaberite tkaninu s apstraktnim motivima u svijetloj boji te cijeli interijer ostavite u svijetlim tonovima, vaša će spavaća soba postati elegantna i profinjena. Odabir svijetlih dekorativnih tkanina ostavlja velike mogućnosti za kombiniranje i stvaranje dojmljivih efekata u prostoru.

Dekorativne tkanine obogaćuju i ispunjavaju prostor te mogu zadovoljiti sve stilske odrednice. Poigrajte se mogućnostima koje pružaju i osjetite novi šarm svog doma.Izvor


Article viewed 4615 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak