Ured kao drugi dom

enterijer.ba
Ured kao drugi dom


U radnom prostoru godišnje u prosjeku provedemo više od 250 dana, to jeste više od 2.000 sati. Samo taj podatak trebao bi nam biti dovoljan podsticaj da svoje radno okruženje učinimo dovoljno ugodnim za rad i boravak.Zadatak nije lak. Trebamo uskladiti estetiku i praktičnost. Potrebno je zadržati ravnotežu između nastojanja da prostor izgleda uredno i profesionalno, a u isto vrijeme prijatno, toplo i, zašto da ne, zabavno.

Ukoliko imate slobodu da u svoj radni prostor unesete dekorativne detalje, pa čak i one sasvim lične, odmah se dajte na posao. Odmaknite se od klasike i unesite svoj lični pečat.

Pogledajte na koji način je moguće unijeti male, ali značajne promjene u jedan klasični ured.

Položaj radnog stola

Dok sjedimo za radnim stolom bilo bi poželjno da nam je iza leđa zid, a ne vrata ili prozor. Tome nas uči Feng Shui, ali i zdrava logika.

Radni stol na slici gore bio je nepotrebno smješten u sami ćošak velike prostorije, sasvim blizu ormara, s ulaznim vratima iza leđa. Ovakav položaj stola pružao je nelagodan osjećaj skučenosti. 

Novi položaj pruža otvoren pogled na cijelu prostoriju, vrata i prozore. Pripajanjem jednog stola susjednom (sada u obliku slova L) dobili smo dodatnu radnu površinu. To je pozitivno utjecalo i na urednost stola. Općenito, na radnom stolu ne bi trebali držati previše papira i ostalog kancelarijskog pribora. Sve što nije non-stop u upotrebi sklonite u ladice. Računar, telefon, blok i olovka su dovoljni. Sve ostalo može stajati sklonjeno od pogleda.

Dekoracija radnog stola

Dekorativni i lični pečat najlakše je postići postavljanjem fotografija na stol. Lične fotografije (porodice, dragih osoba, kućnih ljubimaca) čine radni prostor toplijim i osobnijim.

Vrlo mala novčana ulaganja donijela su na ovaj radni stol nekoliko ukrasno - upotrebnih predmeta – crvenu kutijicu za razne sitnice, crvenu plastičnu korpicu za olovke i sl., crveni podmetač i crvenu saksiju.


 

Žuti detalji unose živost i razbijaju monotoniju tamnog namještaja. Ipak, ono što istinski unosi život u svaki prostor su biljke. One predstavljaju poveznicu sa prirodom, posebno u urbanim sredinama. Na ovom radnom stolu našao se i spatifilum, biljka koja se često može vidjeti upravo u radnim prostorima, jer apsorbuje elektrostatički naboj koji emituju računarski ekrani.

Dekoracija zida

Bojenje sterilno bijelih zidova u neku drugu boju najbolji je način da se unese promjena u prostor. Ako to nije moguće onda zidove, pored neizbježnih kalendara,  oživite slikama, posterima, geografskim kartama ili fotografijama. Pazite da zid iza vaših leđa ne ukrasite suviše upečatljivom slikom, jer će ona privući pažnju, a vi ćete ostati neprimijećeni. Ukoliko u vaš radni prostor svakodnevno dolaze poslovni saradnici i klijenti, možete ustupiti svoj zid mladim umjetnicima. Oni će dobiti prostor da pokažu svoja djela, a vi ćete imati besplatan i originalan zidni dekor.

U našem primjeru zid je ukrašen na jednostavan način - pločom od pluta za pribadanje podsjetnika i slika. Kao okvir za crno-bijelu fotografiju poslužio je panel sa staklenim pokrovom koji je jeftiniji od klasičnih okvira. Vrlo efektno će izgledati i komad platna ili tapete zanimljivog uzorka smješten u pomenuti okvir.

Male promjene koje smo opisali zahtjevale su minimalnu količinu utrošenog truda, vremena i novca. Rezultat je više nego zadovoljavajući. U ovakvom uredu radi se s mnogo više užitka što u konačnici donosi i bolje poslovne rezultate.

Izvor


Article viewed 3181 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak