9 tajni dizajnera za uređenje doma

zena.blic.rs
9 tajni dizajnera za uređenje doma


Često nam se desi da nešto što vidimo u magazinima deluje kao delo genija dekoratera koji uz to ima i porpiličan budžet. Ali, to baš i nije tako. Naime, čak se i oni prilikom dekorisanja koriste nekim osnovnim pravilima čija realizacija ne zahteva mnogo novca. Otkrivamo tajne kako da koristite boje, kako da dodate malo luksuza u vaš dom.


ODREDITE TEMU
Najbolji način da osigurate dekorativnu celovitost je da utvrdite temu i da je se držite. Da li je u pitanju inspiracija sportom ili prefinjenim Parizom, fokusiranje na određenu temu prizemljuje dizajnerove kreativne opcije. Fokusiranje pomaže da prilikom kupovine proizvoda uvek krećete od jedne zadate premise i uklapate u celinu. To daje prednost da upoređujete i sagledate kontrast dekorativnih predmeta, tako da jedna tema ne kreira samo jedinstvene parametre u okviru kojih ćete raditi, nego pomaže "novajlijama" da bolje sagledaju stvari i definišu sopstveni imidž.

TESTIRAJTE IDEJE

Pre nego što napravite novu postavku slika, napravite papirne odsečke u veličini originalnih slika i okačite na mesta u stanu gde bi slika najbolje došle so izražaja. Na ovaj način možete unapred da vidite li će željene pozicije stvarno da "imaju smisla". Takođe, pre nego što presvučete stolicu nekom od željenih tkanina pričvrstite i menjajte uzorke tkanine na predmetu koji želite da tapacirate.

KORISTITE ONO ŠTO IMATE
Pre nego što krenete da rasipate novac i kupujte dekorativne predmeta pogledajte šta se nalazi u okolini! Začudićete se koliko stare stvari svojim renoviranjem mogu da dobiju novu dimenziju... ne obazirite se na boje, ogrebotine ili nefunkcionalne delove, fokusirajte se na oblik, strukturu predmeta i kako će sve to da se uklopi u prostor.

IZABERITE KOMBINACIJU BOJA
Dobra kombinacija boja se sastoji od uglavnom tri boje: bazne, koja je uglavnom neutralna i postavlja ton, kontrastne, koja je često tamnija i daje dubinu prostoru i "naglašavajuće" koja spaja sve zajedno i daje akcenat. Raspodela boja je okvirno 60 odsto za neutralnu, 30 odsto za kontrastnu i 10 odsto za akcentnu boje. Možete da koristite i već spremljene palete boja koje imaju unapred određenu kombinaciju boja za vaš enterijer.

SVETLA SA PODEŠAVANJEM JAČINE
Ukoliko ne koristite svetla čija je jačina promenljiva ograničavate potencijal prostora. Mislite o tome na sledeći način: Potencijometar na prekidaču ne dodaje prostoru lepotu koliko ga njegova "svetost", neonska svetlost ili klasična sijalica, oduzima. Neki dekorateri govore o sijalicama sa regulišućom jačinom kao "prekidaču raspoloženja". Možete da podignete nivo raspoloženja tako što ćete utihnuti i ravnomerno rasporediti svetlost.

PONAVLJAJTE PREDMETE KOJI DAJU AKCENAT
Prilikom dekorisanja, ponavljanje "govori glasno". Na primer, jednu lampu koristite kao detalj u prostoru koji daje akcenat, ali dve lampe predstavljaju fokusnu tačku u prostoru. Zavese? Višak tekstila odaje osećaj luksuznosti, tako da uvek koristite dva ili tri komada zavese.

OBOJENI DETALJI
Zidna dekoracija razbija monotoniju jednobojnog zida, ali to isto rade i naslikane šare, na primer pruge. Mnogi enterijeristi koriste obojene detalje da bi dodali novu dimenziju prostoru. Razmišljajte o tonovima boja. Što više tonova iz iste porodice boja to je jači umirujući efekat, dok boje sa povećanim kontrastom daju dramatičnost prostoru.

LUKSUZNI DETALJI NA NEOČEKIVANIM MESTIMA
Posebno za tematiku koja odiše duhom seoskog enterijera, dodavanje neočekivanih detalja može dati vašem prostoru umetnički doživljaj. Primera radi, mnogi dizajneri enterijera dodaju male i jeftine lustere u kupatilima, tako da izgleda šik, a svetlost je mnogo opuštenija od standardne kupatilske rasvete.

ZIDNE NALEPNICE

Nisu skupe, a dostupne su u mnogo boja i šara. Pri tom su i lake za ugradnju. Njihova glavna uloga je da popune i daju živost prostoru. Upotreba je vrlo raznovrsna. Jedan od primera je upotreba zidne nalepnice koja oslikava uzglavlje kreveta za krevete koji nemaju klasično uzglavlje.

Izvor


Article viewed 4818 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak