Terasa – biser u školjci

enterijer.rs
Terasa – biser u školjci


Imamo tersu u stanu blizu kuhinje i trpezarije. Čini nam se da je ne koristimo koliko bismo mogli. Na koji način da je uredimo i povežemo s ostatkom stana?Različiti su kriterijumi za određivanje dobrog i kvalitetnog stana za življenje. Za nekog je stan samo neophodan krov nad glavom, za nekog oaza za odmor, siguran kutak, a za nekog odraz ličnosti i lifestyla. Afiniteti kao i prioriteti u uređivanju stana su različiti pa je i stil uređenja individualana stvar.


Nijedan stan nije savršen, ali svaki ima nešto posebno. Za početak bi trebalo prepoznati šta je to najbolje u stanu: trpezarija (salon) za druženje, terasa za odmor, orjentacija, kos krov, galerija u stanu… Kada konstatujete glavni reper u stanu fokusirajte se na njega. Iskoristite sve njegove pozitivne strane i akcentujte ga.


Terasa u središnjem delu stana može da bude biser u školjci! Često terasa ili balkon u stanu nemaju adekvatan tretman. Smatraju se spoljnim delom prostora sekundarne namene. Često njihova namena postaje za skladištenje stvari ili mesto za sušenje veša… Ne okrećite leđa terasi, uvucite je u unutrašnji prostor i povežite s ostalim funkcijama. Terasa leti može da služi kao trpezarija na otvorenom ili produžetak dnevne sobe.

U slučaju ovog stana je tipičan raspored prostorija: ulazni deo je odvojen s kuhinjom, spavaći blok koji podrazumeva degažman, sobu i kupatilo i dnevna soba kao dnevna zona koja jedina ima izlaz na terasu. Prenamenom prostora i pomalo netipičnom organizacijom može se povećati atraktivnost stana.

Spajanjem ulaznog hodnika s dnevnom sobom formira se glavna komunikacija kroz stan i deli se stan u dve zone: dnevnu i spavaću. Tako je cela dnevna zona povezana s terasom. Blizina kuhinje omogućava korišćenje terase za obedovanje tokom letnjeg perioda. Blizina trpezarijskog stola terasi pruža prirodno osvetljenje prijatno za boravak za stolom.

Spavaću zonu u stanu bi činile dve sobe i kupatilo. Kako je dnevna zona povezana jednom komunikacijom, u spavaćoj zoni bi moglo da se odgovori na isti način i formira još jedna komunikacija kroz ove prostorije otvaranjem vrata. Time bi se dobila fluidnost u prostoru i kružna putanja kroz stan. Lako prohodnan prostor i povezanost prostorija pruža puno mogućnosti za kretanje u stanu.


Akcentovanjem terase i povezivanjem s ostalim prostorijama neophodno je obratiti pažnju na njeno uređenje. Nameštaj koji će se naći na terasi u mnogome zavisi od veličine i oblika terase. Ležaljka ili popularni lenjivac je idealan u letnjem periodu za relaksaciju ili sunčanje.

 

Viseće stolice su veoma popularne zbog svoje udobnosti, atraktivnosti i različitih načina vešanja i mogu se po potrebi zakačiti na terasi. Za boravak u ranim prolećnim ili kasnim jesenjim danima stajaća grejalica može da bude korisna. U letnjim danima osveženje može da bude ventilator i mali frižider za piće (rashladni mini bar). Jastuke, prostirke, saksije, vaze i nameštaj bi trebalo odabrati u jednom tonu kako bi se vizuelno smanjio broj detalja. Za akcentovanje ambijenta dovoljno je dodati još jedan različit ton.


Izvor


Article viewed 3712 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak