Riješite se mrava, žohara, buba i komaraca u domu

magazin.net.hr
Riješite se mrava, žohara, buba i komaraca u domu


Za toplih ljetnih dana i noći, otvaraju se širom prozori i vrata, kroz koje kao kraljevska svita ulaze kukci u potrazi za 'smještajem'. Želite ih se riješiti, ali ne znate kako? Imamo par savjeta.

Ubrajate li se među one koji u obrani od kukaca, buba i razne gamadi, kemijskim sredstvima pribjegavaju tek kada ništa drugo ne upali, ovi osnovni koraci pomoći će vam u održavanju prostora.

Prisutnost mrava i omraženih žohara ne uvjetuje nečistoću u domu i to je vrlo važno znati. Mravi dolaze i zadržavaju se na mjestima gdje ima hrane, dok će žohari okupirati prostor i zbog širenja obitelji.

Čistite

Važno je da ne ostavljate ostatke hrane, dobro zatvorite pakiranja i staklenke namirnica i uvijek očistite radne površine. To se posebno odnosi na kuhinju. Čistite stol za objedovanje, radni stol te svakako štednjak i kuhinjska pomagala. Imate li kućnog ljubimca, osobito u ljetne dane, zdjelice za hranu i vodu držite što čišće, te pokupite ostatke hrane oko njih. I njihova hrana je zanimljiva mravima, žoharima i bubama, stoga je dobro zatvorite.

Obvezno čistite prostor, pod, kao i najskrivenije kuteve doma, a ono što je jako bitno, što češće bacajte smeće i čistite kantu. Imate li dvorište, nikako ne odlažite smeće u dvorištu ili pred vratima stana.

Voda

Provjerite slavine i odvod u domu. Voda je neophodna za sva živa bića pa tako i za neželjene bube i kukce. Kaplje li voda, negdje curi ili se zadržava u obliku lokvica, postat će im omiljeno mjesto za odmor.

Krpajte pukotine i smanjite svijetlost

Pokušajte zakrpati pukotine i rupice na zidovima, podu ili u okvirima prozora jer upravo kroz njih mali napasnici mogu ući ili se u njima ugnijezditi. Na prozore i vrata postavite mrežicu koja će spriječiti ulazak buba, insekata i komaraca.

U noćnim satima prigušite svjetlo ili koristite tek stolne ili podne lampe. Svjetlost ih privlači kao magnet.

Domaći 'lijekovi'

Ukoliko se dotični nametnici ipak pojave, isprobajte prirodnija sredstva za njihovo uništavanje. Jak ocat guši i tjera mrave kao i kineska kreda koja je također izvrsna za žohare. Kao lijek za sve kukce i ostale njima slične savjetuje se držanje kombuche, ljekovite čajne gljive. Točnije, skuhajte malo čaja, pa u svaku prostoriju stavite malu posudicu i riješit ćete se letećih, gmizavih i hodajućih nametnika, pa čak i omraženih komaraca. Stari domaći recepti koji djeluju.

Ako vam i nakon ovih mjera u goste dođu napasnici, obratite se stručnjacima ili upotrijebite mamce, ljepilo, gelove i ostala sredstva za rješavanje insekata. Ukoliko koristite sredstva u spreju, budite pažljivi i sprejajte samo na rubne dijelove poda, okvire i pragove - nikako po zraku. Nakon raspršivanja napustite prostor na najmanje pola sata kako ne biste udisali otrovna sredstva.Izvor


Article viewed 3586 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak